Inlagda kantareller på bröd

Inlagda kantareller på bröd.

Publicerat:

Svampar är inte bara goda som färska och stekta i smör, utan också som inlagda. Här är Filip Langhoffs rekommendation på kantareller i salt- och sockerlag.

Ingredienser

4portioner

Sockerlag

  • 400g
    små kantareller
  • ½dl
    vinäger
  • 50g
    socker
  • 1 ½dl
    vatten
  • ¼
    lök
  • 50g
    enbär
  • 20g
    salt

Saltlag

  • 400g
    små kantareller
  • 200g
    varm saltlag (20% salt)
  • 20g
    socker
  • 1kvist(ar)
    persilja

Använd efter smak

  • timjan, salvia och libbstricka

Så lagar du

1. Börja med att sterilisera syltburkarna i ugnen, 30 minuter på 120 grader.

Kantareller i sockerlag

1. Koka upp alla ingredienser utom svampen.

2. Blanchera svampen i lagen en halv minut och lägg den i de steriliserade syltburkarna.

3. Koka upp lagen och slå över svampen och stäng locket.

4. Kan användas efter en timme, men blir bara bättre med tiden. Filips rekommendation är minimum en månad.

Kantareller i saltlag

1. Blanda ihop allt utom kantarellerna.

2. Blanchera kantarellerna i 20 sekunder.

3. Lägg svampen i steriliserade syltburkar och häll den varma saltlagen på.

4. Täck svampen med en nypa salt och stäng locket. Kan användas efter en dag men blir bara bättre med tiden, bäst efter en månad.

OBS! Skölj svampen i kallt vatten före användning.

Servering

1. Servera med färskt bröd, smetana och eventuellt andra inläggningar.

Dela det här receptet med dina vänner!