Irakiska grönsaks- och vinbladsdolmar
Tillagningstid:
Publicerat:
2015-12-16Tillagningstid:
Smakrik plockmat. Kryddblandningen 7 arabiska kryddor finns att hitta i orientaliska affärer.
Ingredienser
4–6 portioner
- 500 gbasmatiris
- 500 gköttfärs
- ½ dlgranatäpplesirap eller saft
- 3 stpressade vitlöksklyftor
- 4 msktomatpuré
- 7 arabiska kryddor (finns i orientaliska affärer)
- 3 mskhackad dill
- 2 sttärningar köttbuljong
- 2 sttärningar grönsaksbuljong
- ev. salt efter smak
- 2 msksmå auberginer
- 4 stsmå paprikor i blandade färger
- 4 sttomater
- 3 ststora lökar
- ½ stvitkålshuvud
- 1 burk(ar)vinblad
Så lagar du
1. Skala löken och gör ett snitt i mitten så att vattnet kan tränga in i den. Koka löken och vitkålen i vatten till dess den är mjuk.
2. Blötlägg riset i vatten i 20 minuter. Sila därefter av vattnet.
3. Bland ihop köttfärsen med riset, tomatpuré, granatäpplesirapen, kryddor, dill samt den pressade vitlöken.
4. Bred ut vinblad och lägg på cirka en matsked fyllning, vik in kanterna och rulla ihop till en liten dolme. Tänk på att fyllningen sväller då den innehåller ris så ha lite mindre fyllning i än du tror du behöver.
5. Ta bort kärnhusen från tomaterna, auberginen och paprikorna, När du öppnar grönsakerna snitta av toppen och gröp ur kärnhuset och fyll därefter grönsakerna med resten fyllningen. Sätt därefter tillbaka toppen. Fyll inte grönsakerna till max då riset sväller även här.
6. Tag en stor gryta och häll i en kopp vatten, lägg i buljongtärningarna. Placera sedan dolmarna längs med kanterna och tätt ihop i botten på kastrullen. Lägg sedan på en tunn tallrik som passar i grytan och tryck till dolmarna lätt.
7. Placera grönsakerna på tallriken i grytan.
8. Koka upp till dess det bubblar och sänk sedan till svag värm. Låt sjuda i en timme - en timme och en kvart.
9. Salta de fyllda grönsakerna efter smak.