Irakiska grönsaks- och vinbladsdolmar
Publicerat:
2015-12-16Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
- 500gbasmatiris
- 500gköttfärs
- ½dlgranatäpplesirap eller saft
- 3stpressade vitlöksklyftor
- 4msktomatpuré
- 7 arabiska kryddor (finns i orientaliska affärer)
- 3mskhackad dill
- 2sttärningar köttbuljong
- 2sttärningar grönsaksbuljong
- ev. salt efter smak
- 2msksmå auberginer
- 4stsmå paprikor i blandade färger
- 4sttomater
- 3ststora lökar
- ½stvitkålshuvud
- 1burk(ar)vinblad
Så lagar du
1. Skala löken och gör ett snitt i mitten så att vattnet kan tränga in i den. Koka löken och vitkålen i vatten till dess den är mjuk.
2. Blötlägg riset i vatten i 20 minuter. Sila därefter av vattnet.
3. Bland ihop köttfärsen med riset, tomatpuré, granatäpplesirapen, kryddor, dill samt den pressade vitlöken.
4. Bred ut vinblad och lägg på cirka en matsked fyllning, vik in kanterna och rulla ihop till en liten dolme. Tänk på att fyllningen sväller då den innehåller ris så ha lite mindre fyllning i än du tror du behöver.
5. Ta bort kärnhusen från tomaterna, auberginen och paprikorna, När du öppnar grönsakerna snitta av toppen och gröp ur kärnhuset och fyll därefter grönsakerna med resten fyllningen. Sätt därefter tillbaka toppen. Fyll inte grönsakerna till max då riset sväller även här.
6. Tag en stor gryta och häll i en kopp vatten, lägg i buljongtärningarna. Placera sedan dolmarna längs med kanterna och tätt ihop i botten på kastrullen. Lägg sedan på en tunn tallrik som passar i grytan och tryck till dolmarna lätt.
7. Placera grönsakerna på tallriken i grytan.
8. Koka upp till dess det bubblar och sänk sedan till svag värm. Låt sjuda i en timme - en timme och en kvart.
9. Salta de fyllda grönsakerna efter smak.