Ingredienser

4portioner

  • ca 400 g
    lammfärs
  • 2 st
    ägg
  • ½dl
    tomatpuré
  • 2skiva(or)
    skivor vitt bröd eller 1 dl panko
  • ½ dl
    grädde
  • 1st
    lök
  • 1st
    morot
  • ½dl
    riven parmesan + 2 matskedar
  • urkärnade svarta oliver
  • smulad fetaost
  • eventuellt färska örter
  • matsked smör till smörjning av formen

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 175 grader. Knäck äggen i en bunke, häll i tomatpurén och vispa till en jämn smet. Riv eller smula brödskivorna smått med fingrarna och lägg i bunken, häll på grädden och rör om så att alla brödsmulor blir genomfuktade.

2. Skala och hacka löken fint, skala moroten och riv den på ett rivjärn, lägg i bunken. Lägg i köttfärs, ½ deciliter riven parmesan, oliver och smulad fetaost. Tillsätt också finhackade färska örter om du har. T.ex oregano, basilika eller bladpersilja. Blanda alltihop försiktigt med fingrarna.

3. Tryck inte eller knåda köttfärsen, var varsam, för då behåller köttet sin mörhet och blir inte lika torrt i ugnen. När allting har blandats ihop, smörj formen med en matsked smör och lägg i köttfärsröran. Platta till lite grann och strö över resten av parmesanosten.

4. Ställ in köttfärslimpan i ugnen i 40 minuter. Vält upp köttfärslimpan på ett uppläggningsfat och skär i skivor. Servera med kokt risonipasta blandad med en matsked smör och eventuellt lite riven parmesan och grönsallad eller en gurksallad.

Dela det här receptet med dina vänner!