Italiensk köttfärssås till många

Italiensk köttfärssås till många.

Publicerat:

Tillagningstid:

En mycket smakrik köttfärssås som räcker till många och går utmärkt att frysa. Allra godast blir det om pasta och köttfärssås blandas före serveringen.

Ingredienser

10 - 12portioner

  • 20g
    torkad karl-johansvamp
  • 2dl
    vatten
  • 40g
    tunna skivor pancetta utan svål (sidfläsk eller bacon)
  • 2
    gula lökar
  • 5
    vitlöksklyftor
  • 2-3
    stjälkar selleri
  • 2
    stora morötter
  • 200g
    kycklinglever
  • ½dl
    olivolja
  • 1kg
    nötfärs
  • 2burk(ar)
    finkrossade tomater à 400 g
  • 1
    liten flaska torrt vitt vin (37 cl), ej ekfatslagrat
  • 3msk
    tomatpuré
  • 1msk
    salt
  • rikligt med nymald svartpeppar
  • 1kruk(or)
    basilikablad
  • 1knippa(or)
    persilja

Tillbehör

  • pappardelle eller spaghetti
  • ev finriven parmesan eller lagrad pecorino

Så lagar du

1. Blötlägg svampen i 2 dl vatten i ca 30 minuter.

2. Skär pancettan i små bitar. Ansa alla grönsaker. Finhacka löken och pressa eller finriv vitlöken. Tärna morötter och selleri mycket fint. Hacka även levern fint. Häll av och spara vätskan från svampen. Finhacka svampen.

3. Hetta upp en gryta med pancettabitarna och oljan och bryn färsen. Tillsätt sedan levern, lök, svamp och vitlök och låt den fräsa med tills löken är mjuk. Salta och peppra.

4. Tillsätt morötter och selleri och låt dem också fräsa med. Tillsätt tomatpurén mot slutet och låt fräsa med 1 minut. Salta och peppra.

5. Tillsätt svampspadet, tomater och vin. Salta och peppra. Koka upp och låt sjuda i 1 ½–2 timmar under lock. Koka utan lock om det är för mycket vätska.

6. Tillsätt basilikabladen och hackad persilja mot slutet. Smaka av om det behövs mer salt eller kryddor.

7. Blanda varm sås och nykokt pasta strax före serveringen.

Tips

Om du får sås över är det jättegott att göra en paj av den. Se recept på köttfärspaj.

Dela det här receptet med dina vänner!