Italiensk pizzadeg

Italiensk pizza med serranoskinka.

Publicerat:

En äkta pizzadeg tar fyra dagar att göra. Då blir degen fin och lite seg när den har gräddats. Du bestämmer själv vilken fyllning du vill ha, t ex tomatsås eller Bianca (creme fraiche blandad med parmensanost) och vilka toppings.

Ingredienser

4portioner

  • 4dl
    vatten
  • 20g
    jäst
  • 600g
    Tipo 00 mjöl
  • 2tsk
    salt

Så lagar du

  1. Häll ljummet vatten i en stor bunke och rör i jästen tills den lösts upp.
  2. Blanda i mjöl och salt. Rör runt med en slev tills degen blandats jämnt. Du ska inte knåda!
  3. Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur 8–12 timmar.
  4. Häll upp degen på ett mjölat bord och dela upp den i 4 bitar.
  5. Forma dem till runda bullar genom att pressa ner degbiten i mitten och vik över kanterna. Upprepa ett par gånger tills det blivit en spänd degbulle utan bristningar.
  6. Smörj en bricka med olivolja. Lägg på bullarna och stryk lite olivolja över.
  7. Täck noga med plastfolie. Ställ i kylen och låt kalljäsa i 1–3 dagar.

Dela det här receptet med dina vänner!