Italienska cannoli med kaffekräm

Italienska cannoli med kaffekräm.

Publicerat:

Tillagningstid:

En siciliansk klassiker. Friterade kakrör som fylls med kräm baserad på ricotta. Krispigt, krämigt och ljuvligt.

Ingredienser

15 - 20portioner

  • 7dl
    vetemjöl
  • 2msk
    strösocker
  • 1tsk
    kanel
  • 1tsk
    kakao
  • ½tsk
    salt
  • 75g
    rumstempererat smör
  • 1dl
    marsalavin
  • 2
    ägg
  • 1
    ägg, till pensling
  • 1msk
    vitvinsvinäger
  • olja, till fritering

Fyllning

  • 500g
    ricotta
  • 2dl
    vispgrädde
  • 1msk
    starkt espressokaffe
  • finhackade pistagenötter
  • kanderade körsbär
  • ½dl
    florsocker

Så lagar du

1. Blanda mjöl med socker, kanel, kakao och salt. Skär smör i tärningar och blanda ner med de torra ingredienserna. Smula mellan fingertopparna till en smulig deg.

2. Blanda ner vin, två ägg och vinäger och rör om till en deg. Plasta in och lägg i kylen i 1 timme.

3. Kavla ut degen till ca 2–3 mm tjocklek. Stansa ut rundlar på 10 cm i diameter. Lägg ett cannolirör på varje degbit och pensla ena kanten med äggvita. Vira degen runt röret så att degen limmas ihop med äggvitan.

4. Värm upp oljan till 180 grader (använd termometer). Lägg ner några rör i taget och fritera i 1–2 minuter tills rullarna fått färg och ytan får små bubblor.

5. Ta upp rören försiktigt med en tång och lägg på galler för att svalna. Lossa cannolin från rullen.

6. Vispa ricotta, grädde och florsocker fluffigt. Smaksätt med kaffe. Tillsätt finhackade pistagenötter och kanderade körsbär.

7. Fyll en spritspåse och spritsa cannolin från båda ändarna så den fylls helt. Pudra med florsocker.

Tips

Om du vill göra hemgjord ricotta så hittar du Johannas recept här.

Dela det här receptet med dina vänner!