Japansk pudding (purin)

Japansk pudding (purin).

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Purin, den japanska motsvarigheten till créme caramel, är en härlig, silkeslen pudding som bara smälter i munnen.

Ingredienser

4portioner

Karamell

  • 70g
    socker
  • 30g
    vatten (del 1)
  • 25g
    vatten (del 2)

Pudding

  • 200g
    standardmjölk
  • 200g
    gräddmjölk (6 %)
  • 176g
    ägg (3 st)
  • 80g
    socker
  • ev vaniljpulver, som smaksättning

Så lagar du

1. Börja med karamellen. Blanda socker med första delen av vattnet och koka allt gyllenbrunt i en kastrull.

2. Ta karamellen från spisen och häll försiktigt över den andra delen av vattnet på karamellen. Rör ut allt till en jämn vätska.

3. Fördela vätskan i de fyra kopparna.

4. Gör puddingen: Rör ihop mjölk, gräddmjölk, ägg, socker och ev. vaniljpulver till en jämn smet.

5. Sila smeten genom en finmaskig sil och fördela smeten i de fyra kopparna med karamell.

6. Ställ kopparna i en kastrull och fyll på med varmt vatten tills vattnet når 2/3 av kopparnas höjd.

7. Lägg på ett lock och sjud det hela på 90 grader i ca 8–10 minuter. Puddingarna är klara när de når en innetemperatur av 75–80 grader. OBS! Det är viktigt att inte vattnet kokar, för då finns risken att puddingen blir grynig.

8. Ställ puddingarna i kylen över natten eller kyl ned dem i ett isbad.

9. Servera puddingarna kalla, gärna med kanelbulleskorpor.

Dela det här receptet med dina vänner!