Jerk chicken med ris i kokosmjölk och svarta bönor

Tillagningstid:

Jerk chicken med ris i kokosmjölk och svarta bönor

Publicerat:

Tillagningstid:

Jerk chicken är streetfood från Jamaica. Denna populära rätt kan lagas på många sätt, men man serverar den alltid med bönris. Förbered gärna rätten ett dygn i förväg så att kycklingen får marinera ordentligt.

Ingredienser

4–6 portioner

Kycklingmarinad

  • 1 krm
    kardemumma
  • 1,5 msk
    lökpulver
  • 1,5 msk
    vitlökspulver
  • 1 msk
    mald ingefära
  • 1 msk
    torkad timjan
  • 0,5 msk
    mald vitpeppar
  • 0,5 msk
    mald kanel
  • 1 msk
    mald kryddpeppar
  • 1 msk
    rökt paprikapulver
  • 1 msk
    riven muskot
  • 2 msk
    mörkt muscovadsocker
  • 1 msk
    cayennepeppar
  • 1 msk
    äppelcidervinäger
  • 0,5 dl
    rapsolja
  • 1 msk
    soja

Kokosmjölkris med svarta bönor

  • 5 dl
    jasminris
  • 1
    finhackad schalottenlök
  • 1-2
    vitlöksklyftor
  • 1 msk
    smör
  • 1 tsk
    salt
  • 0,5 dl
    vatten
  • 400 g
    kokosmjölk
  • 1
    lagerblad
  • 400 g
    förkokta svarta bönor (skölj och låt rinna av)
  • 1
    habanero (frivilligt)
  • färsk timjan till dekor

Tomatsalsa

  • 3
    spetspaprikor
  • 4
    stora tomater
  • 1 knippa(or)
    färsk koriander
  • 2-3
    stjälkar salladslök
  • 1
    färsk röd chili
  • 1 tsk
    cayennepeppar
  • saften från 1 lime
  • salt
  • peppar

Övrigt

  • 1
    hel kyckling

Så lagar du