Jespers semlor

Klassiska semlor med mandelmassa och grädde.

Publicerat:

Tillagningstid:

Sveriges bästa bakverk! Luftigt lätta bullar med bitig mandelmassa och en välvispad grädde.

Ingredienser

25 - 30portioner

Vetedeg till semlor

  • 300g
    ljummen mjölk
  • 600g
    vetemjöl special (vetemjöl med hög proteinhalt)
  • 30g
    jäst
  • 120g
    osaltat smör
  • 120g
    vit sirap eller strösocker
  • 8g
    salt
  • kardemumma av god kvalitet, gärna lite grovmalen (mängd efter ditt önskemål)

Mandelmassa till semlor

  • 250g
    mandelmassa
  • 60g
    skållade, skalade mandlar
  • 1/3
    finriven bittermandel
  • ca 1,5dl
    vatten
  • 1
    knivsudd salt

Till montering

  • vispad grädde
  • florsocker

Så lagar du

Vetedeg till semlor

1. Värm mjölken till ca 30 grader. Blanda i jästen och rör om tills jästen löst sig i mjölken.

2. Häll ner ca hälften av mjölet och knåda i maskin ca 5 min.  Låt jäst, mjölk och hälften av mjölet ”jäsa” i ca 20 min. Nu har du gjort en fördeg.

3. Tillsätt resterande mjöl och allt smör, socker/vit sirap och kardemumma. Knåda i maskin ca 12-15 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare ca 3-4 minuter. Låt degen stå i en bunke eller gärna i en plastlåda med lock ca 45-60 minuter.

4. ”Riv” (rulla) bullarna runda i önskad storlek och lägg dem på plåt med bakpapper eller silikon duk. Sätt in en långpanna med varmt vatten i din avstängda ugn och ställ in plåten med bullarna. Nu har du byggt ditt eget jäs skåp. Jäs bullarna till dubbel storlek och ta sedan ut vattnet och bullarna ur ugnen.

5. Sätt ugnen på 250 grader. När ugnen kommit upp i temperatur så grädda snabbt av bullarna tills de får en bra färg, 4-7 minuter beroende på ugn.

6. Ställ direkt av bullarna från plåten genom att dra i pappret, detta för att bullarna inte ska efterbakas på den varma plåten. Bränn dig inte.

Mandelmassa till semlor

1. Börja med att skålla och skala mandeln. Rosta den sedan i ugnen på 200 grader i ca 4-6 minuter tills de blir gyllenbruna. Hacka eller mixa mandeln till små smulor eller bitar.

2. Lös mandelmassan genom att hälla lite vatten i taget och knåda. När massan är löst blanda i den finrivna bittermandeln, saltet och mandelbitarna.

3. Dela bullarna och spritsa eller stryk ut semmelfyllningen ända ut i kanten på den nedre delen.

4. Vispa önskad mängd grädde med 10% mjölk (exempel 2 dl grädde +2 cl standardmjölk) tills den blir luftig och går att spritsa.

5. Spritsa på grädden och lägg på locket. Pudra med florsocker.

Dela det här receptet med dina vänner!