Tunnbröd på surdeg

Jespers tunnbröd.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Finns det nåt godare än en klick smör som smälter över nybakt tunnbröd? Baka Jespers tunnbröd och testa!

Ingredienser

10portioner

  • 300g
    filmjölk
  • 40g
    sirap, mörk
  • 60g
    surdeg, vete eller råg
  • 10g
    jäst
  • 30g
    smör
  • 260g
    vetemjöl
  • 80g
    kornmjöl
  • 1krm
    anis, malen
  • 1krm
    fänkål, malen
  • 12g
    salt
  • 230g
    kokt potatis, pressad
  • rejält med vetemjöl, till utkavlingen

Så lagar du

Här finns recept på Jespers surdeg.

1. Smula ner jästen i filmjölken och rör om ordentligt. Tillsätt alla andra ingredienser utom saltet och knåda i ca 10 minuter i en maskin.

2. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 3–4 minuter. Lägg degen i en smord plastlåda eller bunke med lock och låt den vila i ca 2 timmar.

3. Sätt på ugnen på högsta temperatur, gärna med en baksten eller dubbla plåtar. Använd inte varmlufts funktionen på ugnen utan låt ugnen och plåtarna bli riktigt varma med över och undervärme.

4. Dela degen i önskade storlekar (ca 100g). Kavla ut degstycket rejält tunt med en naggkavel. Om vanlig kavel används så se till att nagga kakan ordentligt.

5. Grädda tunnbrödet i ca 3–4 minuter beroende på ugn och temperatur. Ta ut tunnbrödet och låt det svalna på galler.

Dela det här receptet med dina vänner!