Jespers tunnbröd

Tunnbröd

Ingredienser

10portioner

  • 300g
    filmjölk
  • 40g
    mörk sirap
  • 60g
    surdeg (vete eller råg)
  • 10g
    jäst
  • 30g
    smör
  • 260g
    vetemjöl
  • 80g
    kornmjöl
  • 1krm
    malen anis
  • 1krm
    malen fänkål
  • 12g
    salt
  • 230g
    kokt, pressad potatis
  • rejält med mjöl till utbakningen

Så lagar du

1. Smula ner jästen i filmjölken och rör om ordentligt.

2. Tillsätt alla andra ingredienser utom saltet och knåda i ca 10 minuter i en maskin.

3. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 3–4 minuter. Lägg degen i en smord plastlåda eller bunke med lock och låt den vila i ca 2 timmar.
4. Sätt på ugnen på högsta temperatur med en baksten eller dubbla plåtar. Använd inte varmluft på ugnen, utan låt ugnen och plåtarna bli riktigt varma.

5. Dela degen i önskade storlekar (ca 100 g). Kavla ut degstycket riktigt tunt med en naggkavel. Om vanlig kavel används så se till att nagga kakan ordentligt.

6. Grädda tunnbrödet i ca 5–7 minuter beroende på ugn och temperatur. Ta ut tunnbrödet och låt det svalna på galler.

Dela det här receptet med dina vänner!