Jimmys citronmunkar

Jimmys citronmunkar.

Publicerat:

Tillagningstid:

Riktiga munkar är himmelskt gott, fyllningen kan man variera i oändlighet. Jag älskar den här kombinationen där fettet balanserar syran från citronerna och den parfymerade smaken i blommorna.

Ingredienser

20portioner

Deg

  • 50g
    smör
  • 1dl
    mjölk
  • 25g
    jäst
  • 2msk
    socker
  • ½krm
    salt
  • 1
    ägg
  • dl
    vetemjöl

Rostad citronkräm

  • 2
    citroner
  • 1dl
    socker
  • 2
    ägg
  • knappt 1msk
    majsstärkelse

Blomstersocker

  • 2dl
    ätbara blommor
  • olja till stekning/frityr

Så lagar du

1. Mixa blommor och socker. Låt torka på papper gärna över natten på torr plats eller i ugnen på 50 graders värme tills det är torrt och mixa igen.

2. Värm mjölken till 37 grader.

3. Smula ner jästen i en degbunke och häll på mjölken och rör tills jästen är upplöst.

4. Rör ner smör, socker, ägg, och mjölet. Låt den jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.

5. Gör under tiden citronkrämen. Dela citronerna och rosta hårt på stekpanna eller i ugn. Pressa saften i kastrull och tillsätt ägg, socker och majsstärkelse. Koka upp, kyl och fyll i spritspåse.

6. Ta upp degen på arbetsbänken och knåda. Forma till en längd. Dela den i jämnstora bitar. Rulla dem till runda bullar och platta till dem något alternativt kavla degen 2 centimeter tjock och stansa ut munkar. Jäs dem under bakduk ca 30 minuter.

7. Hetta upp oljan i en kastrull till 180 grader. Lägg i munkar, några åt gången. Fritera dem 3-4 minuter. Låt dem rinna av på hushållspapper. Rulla dem sedan i socker och skaka av eventuellt överflöd. Spritsa in citronkräm i munkarna.

Tips

Variera gärna blommor. Till exempel: Syren, fläder, äppleblommor, rosor och nyponrosor.

Dela det här receptet med dina vänner!