Jimmys citronmunkar
Publicerat:
2018-10-11Tillagningstid:
Ingredienser
20portioner
Deg
- 50gsmör
- 1dlmjölk
- 25gjäst
- 2msksocker
- ½krmsalt
- 1ägg
- 4½dlvetemjöl
Rostad citronkräm
- 2citroner
- 1dlsocker
- 2ägg
- knappt 1mskmajsstärkelse
Blomstersocker
- 2dlätbara blommor
- olja till stekning/frityr
Så lagar du
1. Mixa blommor och socker. Låt torka på papper gärna över natten på torr plats eller i ugnen på 50 graders värme tills det är torrt och mixa igen.
2. Värm mjölken till 37 grader.
3. Smula ner jästen i en degbunke och häll på mjölken och rör tills jästen är upplöst.
4. Rör ner smör, socker, ägg, och mjölet. Låt den jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
5. Gör under tiden citronkrämen. Dela citronerna och rosta hårt på stekpanna eller i ugn. Pressa saften i kastrull och tillsätt ägg, socker och majsstärkelse. Koka upp, kyl och fyll i spritspåse.
6. Ta upp degen på arbetsbänken och knåda. Forma till en längd. Dela den i jämnstora bitar. Rulla dem till runda bullar och platta till dem något alternativt kavla degen 2 centimeter tjock och stansa ut munkar. Jäs dem under bakduk ca 30 minuter.
7. Hetta upp oljan i en kastrull till 180 grader. Lägg i munkar, några åt gången. Fritera dem 3-4 minuter. Låt dem rinna av på hushållspapper. Rulla dem sedan i socker och skaka av eventuellt överflöd. Spritsa in citronkräm i munkarna.
Tips
Variera gärna blommor. Till exempel: Syren, fläder, äppleblommor, rosor och nyponrosor.