Jimmys princesstårta
Tillagningstid:
Publicerat:
2018-09-21Tillagningstid:
Ett bakverk som blivit ganska misshandlat genom åren, ett försök att ge den rättvisa med äkta ingredienser igen.
Ingredienser
12 portioner
Botten
- 4ägg
- 4 dlsocker
- 2½ dlvetemjöl
- 2 tskbakpulver
- 1 tskvaniljsocker
- smör och socker till formen
Marsipan
- 300 gsötmandel
- 4 dlsocker
- 2äggvitor
- 2 mskkallt vatten
- 6 dlflorsocker
Creme patisserie (Vaniljkräm)
- 1 litermjölk
- 1vaniljstång
- 200 gsocker
- 120 gäggulor
- 65 gmajsstärkelse
- 65 gsmör
Tillbehör
- 5 dlvispad grädde
- 400 gstyckfrysta hallon
Så lagar du
1. Börja med botten. Smörj och sockra in en springform. Vispa ägg och socker i 10 minuter.
2. Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd runt smeten med en slickepott.
3. Baka cirka 20 minuter på 180 grader. Tag ut och låt svalna.
4. Fortsätt med krämen, dela vaniljen och skrapa ur fröerna. Lägg fröerna och stången i en kastrull med mjölken och sjud ett par minuter. Låt sedan svalna något.
5. Vispa samman ägg, socker och majsstärkelse. Blanda samman vaniljmjölken med äggvispet och koka försiktigt upp. Tillsätt smöret och rör tills det smälter. Låt svalna i kylen. Lyft upp vaniljstången.
6. Vänd ner ⅓ av den vispade grädden till tårtan i vaniljkrämen innan den byggs samman.
7. Till marsipanen: Börja med att mixa mandel med socker och vatten. När man fått mandelmassa av dessa ingredienser är det dags att mixa med florsocker och ägg tills man fått en jämn och fin marsipan som går att kavla ut.
8. Skär botten i tre delar. Täck första med ½ av vanlijkrämen och hallonen, lägg sedan på nästa lager botten. Lägg på resterande vaniljkräm och sista bottnen på toppen. Bred grädden runt om tårtan.
9. Kavla ut marsipanen ca 3 mm tjock och lägg den över tårtan. Puddra florsocker över och garnera med en ros.