Johannas äppeltårta

Johannas äppeltårta.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ett läckert tårtrecept att servera vid festliga tillfällen. Du kommer att bli kär i den kryddiga och luftiga tårtbottnen och den mustiga äppelfyllningen.

Ingredienser

8 - 10portioner

Kanderade äppelskivor

  • vatten
  • socker
  • livsmedelsfärg

Kryddig tårtbotten

  • 270g
    vetemjöl
  • 450g
    strösocker
  • 135g
    potatismjöl
  • 9g
    bikarbonat
  • 6g
    bakpulver
  • 7g
    salt
  • 90g
    olja, neutral
  • 550g
    mjölk, varm
  • msk
    kanel
  • ½msk
    kardemumma
  • 2tsk
    vaniljpulver
  • 3
    ägg

Äppelkompott med kanel

  • 3msk
    smör
  • 6
    röda äpplen
  • ¾dl
    vatten
  • 2msk
    honung
  • 1msk
    kanel
  • 1nypa(or)
    salt

Färskostkräm

  • 400g
    färskost
  • 2dl
    florsocker
  • dl
    turkisk yoghurt
  • citronsaft

Marängsmörkräm

  • 3
    äggvitor
  • 250g
    socker
  • 350g
    smör
  • 2tsk
    vaniljsocker

Montering av tårtan

  • 1-2dl
    valnötter

Så lagar du

Kanderade äppelskivor

1. Sätt ugnen på 75 grader.

2. Koka upp sockerlagen i en kastrull. Tillsätt ev. livsmedelsfärg.

3. Skiva äpplen tunt med en mandolin.

4. Lägg ned äppelskivorna i sockerlagen och låt dem sjuda tills de blir transparenta.

5. Lyft försiktigt upp äpplena med en matpincett och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

6. Låt äpplena värmas/torka till i ugnen under 4-6 timmar.

7. Vänd på dem ett par gånger. Ta ut ur ugnen då de känns torra men böjliga och låt dem svalna innan du dekorerar med dem.

Kryddig tårtbotten

1. Sätt ugnen på 180 grader (ej varmluft).

2. Smörj 3-4 runda aluminiumformar, ca 22 cm i diameter.

3. Sikta ned alla torra ingredienser i en bunke och blanda väl.

4. Värm mjölken i en kastrull tillsammans med kanel, kardemumma och vaniljpulver.

5. Låt sjuda försiktigt en kort stund. Blanda ned kryddmjölken, oljan och äggen i de torra ingredienserna och blanda väl.

6. Häll smeten i formarna, fyll dem bara till högst 2/3 och grädda långt ned i ugnen i ca 20-30 minuter.

7. Kakan skall kännas kladdig men provstickan ska komma ut torr. Låt kakan svalna innan du monterar tårtan.

Äppelkompott med kanel

1. Smält smöret i en stekpanna.

2. Skala, kärna ur och tärna äpplena. Stek dem i smöret.

3. Tillsätt vatten, honung, kanel och salt. Låt sjuda försiktigt tills äpplena är mjuka men inte mosiga.

4. Låt svalna innan du monterar tårtan.

Färskostkräm

1. Vispa ihop färskost, yoghurt och florsocker i en bunke. Anpassa mängden yoghurt utifrån hur syrlig kräm du vill ha.

2. Tillsätt citronsaft efter behag.

Marängsmörkräm

1. Värm äggvitor och socker i en rostfri skål över ett vattenbad.

2. Rör nu och då med en handvisp. Dra av plattan när du ser att sockret har smält, då är smeten ca 65 grader.

3. Vispa med elvisp eller assistent tills det är vitt och fluffigt.

4. Tillsätt sedan rumsvarmt smör lite i taget när marängen är sval. Vispa sedan tills den är helt kall.

Montering av tårtan

1. Hacka valnötter.

2. Bred ut färskostkräm på första lagret tårtbotten. Klicka ut äppelkompotten ovanpå krämen. Toppa med hackade valnötter och fortsätt sedan med nästa lager tårtbotten tills hela tårtan är fylld.

3. Spackla tårtan med marängsmörkräm och dekorera med kanderade äppelskivor.

Dela det här receptet med dina vänner!