Johannas baba ganoush

Johannas baba ganoush.

Publicerat:

Tillagningstid:

Baba ganoush är en av mellanösterns mest populära röror. Auberginen grillas i ugn eller grillpanna och får en ljuvligt rökig smak och smörig konsistens.

Ingredienser

4portioner

  • 2st
    aubergine
  • 2-3msk
    olivolja
  • 1dl
    tahini
  • 3st
    vitlöksklyftor
  • 2st
    citroner, saft och skal
  • ½tsk
    spiskummin
  • ½tsk
    salt
  • 2-3msk
    bladpersilja, finhackad
  • 1st
    granatäpple

Couscous

  • 3dl
    couscousgryn
  • 3dl
    grönsaksbuljong
  • 1st
    vitlöksklyfta, liten
  • 1msk
    smör
  • 1msk
    olivolja
  • 1dl
    bladpersilja, finhackad
  • ½dl
    mynta, finhackad
  • 1burk(ar)
    kikärtor

Så lagar du

1. Dela aubergine på längden. Salta ur genom att strö salt på snittytan och låt stå i cirka 30 minuter. Torka bort saltet och pensla båda sidorna med olivolja.

2. Sätt ugnen på 200 grader.

3. Baka i ugnen i cirka 1 timme eller tills den helt kollapsat. Lägg samtidigt in vitlöksklyftorna och låt de rostas i cirka 30 minuter – ta ut och låt svalna.

4. Mixa tahini, vitlök, citronskal och spiskummin. Smaka av med citronsaft och salt.

5. Kärna ur granatäpplet.

6. Lägg smör och olivolja i kastrullen. Sätt på plattan och låt fräsa upp. Tillsätt fint hackad vitlök, låt fräsa två minuter.

7. Häll på grönsaksbuljongen och låt den koka upp.

8. Häll couscousgryn i en form, häll på buljongen och rör om. Täck med plastfolie och låt grynen svälla i fem minuter. Använd en gaffel för att röra om och fluffa couscousgrynen. Häll av kikärtorna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten. Blanda ner dem och de hackade örterna i couscousen. Ställ åt sidan.

10. När auberginen är klar, ringla över tahini, strö över bladpersilja och granatäppelkärnor och servera med couscous.

Dela det här receptet med dina vänner!