Johannas panzerotti

Panzerotti

Publicerat:

Tillagningstid:

Gatumat från Södra Italien. De små friterade pirogerna kan man äta på stående fot, eller som tilltugg till en drink. Frasiga och nyfriterade är de allra godast!

Ingredienser

20portioner

Deg

  • 25g
    jäst
  • 2dl
    vatten
  • 1dl
    mjölk
  • 1tsk
    socker
  • 1tsk
    salt
  • 1msk
    olivolja
  • 3dl
    durumvete
  • 4-5dl
    vetemjöl
  • ca 1liter
    frityrolja

Tonfiskfyllning

  • 250g
    ricotta
  • 1-2st
    mozzarella på 125 g
  • 1st
    rödlök
  • 1 litenburk(ar)
    tonfisk i olja
  • 10st
    svarta oliver med mycket smak
  • 2-3msk
    kapris (helst inlagd i salt)
  • 2-3msk
    finhackad bladpersilja
  • 1st
    citron, skalet

Ostfyllning

  • 250g
    ricotta
  • 2st
    mozzarella på 125 g (gärna buffelmozzarella)
  • 1sats(er)
    ugnsrostade tomater
  • Cirka ½msk
    torkad oregano
  • 2msk
    finhackad färsk basilika

Kålfyllning

  • 250g
    ricotta
  • 1-2st
    mozzarella på 125 g
  • 1st
    rödlök
  • 2msk
    olivolja
  • 1-2st
    vitlöksklyftor
  • 2st
    sardeller
  • 1kruk(or)
    svartkål
  • 3msk
    rostade pinjenötter

Så lagar du

Med det här receptet får du cirka 20 små piroger.

1. Smula jästen i en bunke, tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen löser sig. Blanda ner resten av vattnet, mjölken, socker, salt och olivolja. Rör ner durumvete och vanligt vetemjöl till en fast deg som släpper från kanterna. Forsätt att knåda degen tills den är följsam och elastisk.

2. Täck degen med plastfolie och låt jäsa i cirka 2 timmar. Förbered din fyllning.

Till kålfyllningen

Skiva lök och vitlök och stek i olivolja tills de är mjuka. Lägg i sardeller och rör om de löser upp sig. Tillsätt kålblad och stek i någon minut. Tillsätt rostade pinjenötter och lägg åt sidan.

Till ostfyllningen

Gör tomaterna enligt recept på ugnsrostade tomater.

Till tonfiskfyllningen

Skiva löken och stek i olivolja tills den är mjuk. Blanda ner tonfisk, hackade oliver och hackad kapris – tänk på att den saltinlagda kaprisen behöver ligga i blöt innan användning! Riv ner citronskal och tillsätt finhackad persilja. Lägg åt sidan.

3. När degen jäst färdigt. Dela degen i cirka 20 bitar. Platta ut och kavla till en rundel. Klicka på ricottaost i mitten av rundeln, toppa med vald fyllning och lägg på mozzarellaost (se till att den är avrunnen då vätska lätt gör att panzerottin öppnar sig). Pensla kanterna med vatten och nyp ihop kanterna till en halvmåneformad pirog.

4. Värm frityroljan i en stekpanna med höga kanter tills oljan är cirka 180 grader och fritera pirogerna tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på ett galler eller hushållspapper.

5. Ät direkt eller ta med på utflykt.

Dela det här receptet med dina vänner!