Ingredienser
4 portioner
- 16 stlevande havskräftor
- 1 1/2 dltorrt vitt vin
- 2 stlagerblad
- 1/2 tsktimjan
- 1/2 tskfänkål
- 1/2 tskvitpeppar
- 4 stvitlöksklyftor
- 100 gfärsk dill
- 2 mskmajonäs
- 1/2 mskfransk senap
- 2 dlrapsolja
- salt
Så lagar du
1. Lagerblad, vitpeppar, fänkål och timjan mixas till ett pulver.
2. Häll sedan i resten av ingredienserna, mixa till en sås. Smaka av med salt och låt såsen stå och mogna i rumstemperatur någon timme.
3. Skölj de levande havskräftorna väl i kallt rinnande vatten.
4. Placera dem på en skärbräda. Håll i havskräftan hårt med vänster hand och stick med en kraftig knivspets rakt ner i fördjupningen mellan ögonen strax bakom huvudet och klyv havskräftan. (Havskräftan dör i samma ögonblick som knivspetsen når hjärnan.)
5. Ta ur magsäck samt tarmen, knäck klorna. Magsäcken är den lilla blåsvarta blåsan som sitter längst fram i huvudet.
6. Sätt ugnen på 275 grader.
7. Lägg kräftorna med den öppna sidan uppåt i en ugnsform. Häll sås över varje kräfta, låt såsen dra in i havskräftorna i ca 30 minuter.
8. Ställ in formen med kräftor i ugnen och låt dem få en gyllenbrun yta 10-15 minuter.
9. Serveras direkt på bordet med ett gott bröd till.