Johannas ugnsstekta havskräftor

Johannas ugnsstekta havskräftor

Ingredienser

4portioner

  • 16st
    levande havskräftor
  • 1 1/2dl
    torrt vitt vin
  • 2st
    lagerblad
  • 1/2tsk
    timjan
  • 1/2tsk
    fänkål
  • 1/2tsk
    vitpeppar
  • 4st
    vitlöksklyftor
  • 100g
    färsk dill
  • 2msk
    majonäs
  • 1/2msk
    fransk senap
  • 2dl
    rapsolja
  • salt

Så lagar du

1. Lagerblad, vitpeppar, fänkål och timjan mixas till ett pulver.

2. Häll sedan i resten av ingredienserna, mixa till en sås. Smaka av med salt och låt såsen stå och mogna i rumstemperatur någon timme.

3. Skölj de levande havskräftorna väl i kallt rinnande vatten.

4. Placera dem på en skärbräda. Håll i havskräftan hårt med vänster hand och stick med en kraftig knivspets rakt ner i fördjupningen mellan ögonen strax bakom huvudet och klyv havskräftan. (Havskräftan dör i samma ögonblick som knivspetsen når hjärnan.)

5. Ta ur magsäck samt tarmen, knäck klorna. Magsäcken är den lilla blåsvarta blåsan som sitter längst fram i huvudet.

6. Sätt ugnen på 275 grader.

7. Lägg kräftorna med den öppna sidan uppåt i en ugnsform. Häll sås över varje kräfta, låt såsen dra in i havskräftorna i ca 30 minuter.

8. Ställ in formen med kräftor i ugnen och låt dem få en gyllenbrun yta 10-15 minuter.

9. Serveras direkt på bordet med ett gott bröd till.

Dela det här receptet med dina vänner!