Jordgubbspaj med syrad grädde och lime

Jordgubbspaj med syrad grädde och lime.

Publicerat:

Tillagningstid:

Läcker dessertpaj med jordgubbar, mandelmassa, syrlig kräm och krispiga rågsmulor.

Ingredienser

15portioner

  • 1-2liter
    färska jordgubbar

Sockerdeg

  • 100g
    normalsaltat smör
  • 100g
    florsocker
  • 200g
    vetemjöl
  • 1
    ägg
  • 1krm
    salt

Pajfyllning med mandelmassa

  • 200g
    mandelmassa, 50/50
  • 100g
    rumstempererat smör
  • 100g
    rumstempererade ägg (2 st)
  • skalet av en riven lime eller citron
  • 1krm
    grovmalen svartpeppar

Syrlig kräm

  • 1 ½dl
    standardmjölk
  • 1 ½dl
    syrad grädde eller cremé fraiche
  • ½
    vaniljstång
  • 3
    äggulor
  • 60g
    strösocker
  • 2msk
    maizenamjöl
  • 15g
    smör

Rågsmulor

  • 25g
    brynt smör
  • 25g
    florsocker
  • 35g
    vetemjöl
  • 20g
    rågmjöl
  • 1krm
    salt

Så lagar du

Sockerdegen

1. Skär smöret i små bitar och blanda det med övriga ingredienser tills klumparna är borta.

2. Platta ut degen och lägg den i en plastpåse som läggs i kylen ca 2 timmar.

3. Smörj önskad form och fodra formen med sockerdegen.

Pajfyllning med mandelmassa

1. Knåda in lite smör i mandelmassan och blanda tills smörklumparna arbetats in. Ta sedan lite till och fortsätt att arbeta in smöret tills allt smör är blandat med mandelmassan och inga klumpar finns i massan.

2. Tillsätt 1 ägg och blanda försiktigt in ägget i massan. När massan har absorberat ägget så tillsätt det andra och blanda tills smeten är slät.

3. Tillsätt de finrivna limeskalen och svartpeppar.

4. Fyll den fodrade formen med massan till ca 2/3-delar.

5. Grädda pajen på 175 grader (varmluftsugn) i ca 20–30 minuter tills den får en gyllenbrun färg.

Rågsmulor

1. Bryn smöret, och låt det svalna i ca 30 minuter.

2. Blanda alla ingredienser tills det blir en smulig massa.

3. Sprid ut dem på en plåt med ett bakplåtspapper och grädda dem på 190 grader i varmluftsugn i ca 10 minuter tills de fått lite färg och blivit krispiga.

Syrlig kräm

1. Häll mjölken och den syrade grädden i en kastrull. Dela den halva vaniljstången och skrapa ur de svarta fröna i vätskan.

2. Lägg även i den halva urskrapade vaniljstången i vätskan (i själva höljet sitter massor av smak).

3. Gör ett uppkok och låt mjölkblandningen stå och dra i 30 minuter. Koka upp blandningen igen.

4. Vispa ihop äggula, maizena, socker. Häll blandningen över ägg-, socker- och maizenasmeten och vispa väl.

5. Häll tillbaka hela smeten i kastrullen och värm försiktigt under omrörning tills smeten kokar.

6. Passera krämen genom en sil eller sikt. Tillsätt därefter smöret. Rör runt tills smöret smält och blandat sig med krämen.

7. Häll upp krämen i en bunke och lägg lite plast på ytan. Ställ krämen i kylen och låt den svalna i ca 30 minuter.

Dekorering

1. Häll ¾ av krämen på ovansidan av den avsvalnade pajen.

2. Använd rikligt med jordgubbar till att dekorera pajen. Kvarvarande kräm kan också användas i dekorationen.

3. Strö även lite rågsmulor ovanpå pajen.

Dela det här receptet med dina vänner!