Jordgubbssoppa med myntaparfait

Jordgubbsdessert

Publicerat:

Tillagningstid:

En frusen parfait med mynta som serveras tillsammans med en kyld jordgubbssoppa. Toppas med krispiga kakor och pistagenötter. Denna dessert passar lika bra året om men är härligt god och sval till sommarens alla fester.

Ingredienser

8portioner

Jordgubbssoppa

  • 500g
    jordgubbar
  • 175g
    socker
  • 1
    citron
  • ½
    vaniljstång
  • 2dl
    vatten
  • lite majsmjöl utrört med lite vatten

Sirap med smak av mynta

  • 3
    stora kvistar mynta
  • ½dl
    vatten
  • 50g
    socker

Parfait med mynta

  • 3
    stora kvistar mynta
  • ¾dl
    äggulor
  • dl
    vispgrädde
  • sirap med mynta
  • myntablad

Kakor

  • 1
    ägg
  • 70g
    socker
  • 70g
    vetemjöl
  • neutral olja till bakplåten
  • hackade pistagenötter

Så lagar du

Jordgubbssoppa

1. Skölj, ansa och halvera jordgubbarna.

2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna med en liten kniv. Blanda sedan vaniljfröna med en matsked socker så att fröna separeras.

3. Koka sedan upp vaniljsocker, den tomma halvan av vaniljstången, socker, jordgubbar, citronsaft och vatten tills att jordgubbarna är mjuka, ca 15 minuter.

4. Blanda lite majsmjöl med vatten och red soppan, men var försiktig så att den inte tjocknar allt för mycket. Skumma sedan av och ta bort soppan från värmen. Plocka upp den tomma vaniljstången och låt soppan kallna i kylen till dagen därpå.

 

Sirap med smak av mynta

1. Plocka bladen från kvistarna med mynta, finhacka och spara till senare.

2. Hacka upp stjälkarna och koka upp med vatten och socker i ca. 5-6 minuter till en sirap. Ta bort den från värmen och låt den svalna.

 

Parfait med mynta

1. Vispa äggulorna fluffigt med en elvisp.

2. Plocka upp stjälkarna ur sirapen och släng dom. Häll ner äggulorna i omgångar i sirapen och vispa samtidigt. Lägg till sist ner de hackade myntabladen.

3. Vispa grädden lite lätt och vänd ner myntablandningen. Häll upp glassen i 8 formar ca. 100 ml stora och ställ omedelbart i frysen till och med nästa dag.

 

Kakor

Tips: Väg äggen med äggskalen på, väger det 75 g så använd 75 g socker.

1. Mixa socker och vetemjöl.

2. Vispa sedan i äggen tills att det är klumpfritt.

3. Smörj en bakplåt lite lätt med olja och fyll en engångs-spritspåse med degen. Skär av spetsen på spritspåsen och spritsa ut degen i cirklar till ett tunt nät, ca. 8 cm i diameter. Strö på lite finhackade pistagenötter.

4. Grädda kakorna i ugnen på 160° tills att de har fått en gyllne färg.

5. Lossa kakorna med en spatel så fort de kommer ut ur ugnen, var försiktig då dom lätt kan falla sönder. Kakorna kan utan problem sparas i en burk några dagar med smörpapper mellan kakorna. 

 

Upplägg

1. Häll upp jordgubbssoppan i 8 djupa tallrikar.

2. Lossa parfaiten ur sina formar och placera i mitten av tallriken. Tryck ner dom lite lätt i soppan så att dom fastnar på tallrikens botten.

3. Placera kakorna ovanpå parfaiten och strö slutligen på lite finhackade pistagenötter.

 

Dela det här receptet med dina vänner!