Jordgubbstårta

Jordgubbstårta

Ingredienser

12portioner

  • 4st
    ägg
  • 170g
    strösocker (2 dl)
  • 60g
    vetemjöl (1 dl)
  • 80g
    potatismjöl (1 dl)
  • 5g
    bakpulver (1 tsk)
  • smör och ströbröd till formen

Vaniljkräm

  • 60g
    äggula (3 st)
  • 85g
    socker (1 dl)
  • 25g
    maizena (1/2 dl)
  • 1/2 st
    vaniljstång
  • 250g
    mjölk (2 1/2 dl)
  • 15g
    smör (osaltat)

Garnering

  • 50g
    jordgubbssylt (1/2 dl)
  • 600g
    vispad grädde (6 dl)
  • 1ask(ar)
    jordgubbar

Så lagar du

Tårtbotten
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en rund form cirka 24 cm i diameter med löstagbar kant. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med en elvisp. Sikta i mjölblandningen i vispningen och rör om försiktigt med en slickepott till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 25-30 min. Ta ut ur ugnen och låt botten kallna. Skär botten i 3 delar.

Vaniljkräm
Rör ihop äggulor, strösocker och maizena i en bunke. Dela vaniljstång och skrapa ur kärnorna och lägg det i mjölken. Koka upp mjölk och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner den varma mjölken i bunken, blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen. Koka under konstant omrörning upp blandningen tills den tjocknat till en kräm, sänk värmen och koka ytterligare 2 minuter. Häll över vaniljkrämen i en bunke och tillsätt smöret, rör om tills smöret har smällt, plocka ur vaniljstången och låt svalna i kylen.

Montering
1. Stryk ett tunt lager med jordgubbssylt och grädde på botten nr 1.

2. Lägg på botten nr 2, stryk ut lagom tjockt lager med vaniljkräm.

3. Dela 4 jordgubbar i lagom stora bitar och lägg på vaniljkrämen, stryk på ett lager grädde.

4. Lägg på botten nr 3, stryk upp tårtan med grädde och dekorera.

För att göra bröllopstårtan så får du baka 2 tårtbottnar och använda 8 dl grädde.

Dela det här receptet med dina vänner!