Jordgubbstårta

Jordgubbstårta.

Publicerat:

Tillagningstid:

En vacker och jättegod sommartårta med jordgubbar, lemoncurd och grädde.

Ingredienser

8portioner

Tårtbotten

  • 4
    stora ägg
  • 2dl
    socker
  • 2dl
    vetemjöl
  • 2tsk
    bakpulver
  • 1tsk
    äkta vaniljsocker

Fyllning och garnering

  • 100g
    lemoncurd
  • 250g
    vaniljkesella
  • 1 ½dl
    grädde
  • 1msk
    mosade jordgubbar
  • 1liter
    färska jordgubbar
  • citronmeliss

Så lagar du

Tårtbotten

1. Börja med att sätta på ugnen på 175 grader. Sedan smörjer du kakformens insida med en rejäl klick smör, även kanten, och täcker allt smöret med ströbrödet.

2. Blanda alla de torra ingredienserna förutom sockret i en bunke. 

3. Sen knäcker du äggen i en annan bunke och lägger i sockret, och vispar detta med en elvisp i flera minuter så det blir riktigt, riktigt fluffigt. 

4. Nu ska mjölet och det andra som du blandat ihop försiktigt blandas med äggfluffet. Här gäller det att inte röra eller vispa ihop det utan det ska vändas ner som man brukar kalla det. Det är viktigt att göra detta jätteförsiktigt, så det fluffiga inte försvinner. 

5. Häll smeten i formen och grädda den långt nere i ugnen i ca 25–30 minuter. 

6. När tårtbotten är färdig måste den svalna. Då den är kall skall den delas i tre delar, detta är svårt. Man kan lägga in den i frysen en liten stund och skära den när den börjat bli halvfryst och lite stel då kan det vara lite lättare.

Fyllning och garnering

1. Bred ut lemoncurd på den första tårtbottnen och lägg på nästa. 

2. På denna brer du först ut hälften av kesellan och täcker sedan hela med ett lager av tunna skivor jordgubbar och brer över resten av kesellan på jordgubbsskivorna. 

3. Lägg nu på den sista tårtbottnen, den som blir toppen på tårtan. 

4. Vispa grädden och rör sedan ner dina väl mosade jordgubbar försiktigt. Man ska vända ner det som man brukar säga. Nu har du en fin rosa grädde färdig att breda ut över tårtan, både på sidorna och på toppen.

5. Nu får du fortsätta med att garnera den precis hur du vill. Vi tycker att det är väldigt fint att blanda hela jordgubbar med små vita maränger och pynta lite extra med citronmelissblad.

Dela det här receptet med dina vänner!