Julanka med äpplen och katrinplommon

Tid:

Tid:

En perfekt rätt till julmiddag, serveras med en smakrik sås gjord på skyn från ankan. Passar bra med andra klassiska tillbehör: Karamelliserad potatis och rödkål.

Ingredienser

4 portioner

  • 1 st
    anka på ca 3,5 kg
  • fint havsalt

Fyllning

  • 5-6
    äpplen
  • 1 st
    schalottenlök
  • 300 g
    katrinplommon
  • nymald svartpeppar
  • 5 kvist(ar)
    timjan
  • 2 tsk
    citronsaft

Sky

  • 8 dl
    kycklingbuljong
  • 2 cm
    selleri
  • 2 st
    morötter
  • 3 klyfta(or)
    vitlök
  • 2 st
    schalottenlökar
  • 2 st
    gula lökar (valfritt, för extra smak)
  • 1 kvist(ar)
    timjan
  • 4-5 dl
    rödvin
  • nymald svartpeppar

Anksås

  • 1-2 dl
    grädde
  • 1-2 msk
    röd vinbärgelé
  • 1-2 msk
    äppelvinäger
  • 3 msk
    vetemjöl

Så lagar du