Julanka med äpplen och katrinplommon

Julanka med äpplen och katrinplommon

Publicerat:

Tillagningstid:

En perfekt rätt till julmiddag, serveras med en smakrik sås gjord på skyn från ankan. Passar bra med andra klassiska tillbehör: Karamelliserad potatis och rödkål.

Ingredienser

4portioner

  • 1st
    anka på ca 3,5 kg
  • fint havsalt

Fyllning

  • 5-6
    äpplen
  • 1st
    schalottenlök
  • 300 g
    katrinplommon
  • nymald svartpeppar
  • 5kvist(ar)
    timjan
  • 2tsk
    citronsaft

Sky

  • 8dl
    kycklingbuljong
  • 2cm
    selleri
  • 2st
    morötter
  • 3klyfta(or)
    vitlök
  • 2st
    schalottenlökar
  • 2st
    gula lökar (valfritt, för extra smak)
  • 1kvist(ar)
    timjan
  • 4-5dl
    rödvin
  • nymald svartpeppar

Anksås

  • 1-2dl
    grädde
  • 1-2msk
    röd vinbärgelé
  • 1-2msk
    äppelvinäger
  • 3msk
    vetemjöl

Så lagar du

Ugnsbakad anka och sky

1. Ta bort fettet från strupen. Klipp eventuellt. Skär bort nacken och vingarna.

2. Gnid försiktigt med salt inifrån och ut. Låt det dra i 1-2 timmar i rumstemperatur.

3. Skala av grönsakerna och skär dem i grova bitar.

4. Ta lite olja i en stekpanna och värm upp den. Lägg till grönsakerna. Låt allt stekas långsamt och noggrant. Rör sparsamt, låt det stå flera minuter i taget, så det blir mycket brunt.

5. Tillsätt timjan, salt och peppar efter 10-12 minuter. Stek en minut och häll på vin. Låt vinet nästan koka upp, häll på buljong eller vatten tills den täcker ordentligt.

6. Lägg på locket och låt det sjuda i cirka 1 timme innan det hälls i pannan med ankan.

7. Slå på ugnen på 250 grader. Inte varmluft.

8. Torka ankan med hushållspapper, både inuti och på utsidan.

Fyllning

1. Skölj äpplen. Skär dem i klyftor, skala dem och ta bort kärnhusen.

2. Blanda äpplen, lök och katrinplommon i en skål med salt, peppar, timjan och ättika.

3. Fyll ankan med så mycket av fyllningen som det går. Sy ihop ankan med en köttnål och bomullstråd och bind ihop vingarna och låren med kroppen.

4. Lägg ugnsgallret över långpannan. Placera ankan på gallret med bröstet upp och sätt in i ugnen. Låt den grillas i cirka 20 minuter.

5. Ta ut ankan och långpannan. Vrid ner ugnen till 160 grader. Häll fettet som har droppat ner i långpannan i bunke, sparas till såsen. Lägg de stekta grönsakerna i pannan.

6. Vänd ankan så att den ligger med ryggen upp på gallret. Häll sky och vin i pannan.

7. Sätt ankan och långpannan med grönsakerna i ugnen och låt det gå i cirka 2 timmar. Om pannan kokar torr, häll lite vatten eller mer sky i den.

8. Efter två timmar, ta ankan ut och vrid den så att den återigen ligger med bröstsidan uppåt och låt det steka på 200 grader i ungefär 30 min.

9. Stick i den tjockaste delen av låret för att känna om köttet är färdigt. Saften som rinner ut måste ska vara klar.

10. Om huden inte är krispig nog kan du grilla ankan lite mer i ugnen, ungefär 10 minuter på 250-275 grader. Kom ihåg att ta ankan ut medan ugnen värms upp. Häll av skyn från långpannan och spara den till såsen.

11. Låt ankan vila i minst 20 minuter innan du skär den.

Anksås

1. När ankan är stekt, skumma av fettet.

2. Vispa cirka 3 deciliter av fettet med 3 matskedar mjöl. Tillsätt skyn från stekpannan och den kokta buljongen.

3. Låt såsen koka igenom. Det kan kokas tills det är 5-6 deciliter. Tillsätt 1 deciliter grädde.

4. Krydda såsen med salt och peppar och eventuellt lite äppelvinäger eller röd vinbärgelé och extra grädde för en krämigare sås.

Dela det här receptet med dina vänner!