Julbröd med aprikoser

rund brödlimpa

Publicerat:

Tillagningstid:

Aprikosbrödet med frasig skorpa är underbart till jul. Hemligheten är att jäsa brödet på varm plåt och kasta in vatten på bottnen av ugnen när det ska gräddas. Servera gärna med Paul Svenssons pressylta, det räcker till 8 personer.

Ingredienser

  • 500g
    vatten (5 dl)
  • 40g
    jäst
  • 900g
    specialvetemjöl
  • 125g
    mörk sirap
  • 50g
    torkade aprikoser, tärnade
  • 5g
    pomerans
  • 5g
    kardemumma
  • 5g
    kanel
  • 1tsk
    färsk ingefära, riven
  • 20g
    salt
  • 1tsk
    fänkålsfrön

Så lagar du

1. Blanda jäst och vatten till 37°. Tillsätt vetemjöl, kryddor och sirap och kör 8 minuter på medelhastighet i bakmaskin eller matberedare.

2. Tillsätt salt och kör ytterligare 4 minuter på högre hastighet. Blanda i tärnade aprikoser.

3. Låt jäsa i 60 minuter. Sätt ugnen på 250°. Baka ut till ett bröd och låt jäsa 30 minuter på varm plåt.

4. Mjöla och krydda med en tesked malda fänkålsfrön som gnids ovanpå brödet. För en extra vacker limpa, gör sedan sneda, grunda snitt i ytan med en vass kniv.

5. Ställ in brödet i ugnen och kasta in en halv mugg med vatten på bottnen av ugnen, stäng och sänk temperaturen till 230°. Baka i 20-30 min beroende på storlek.

Dela det här receptet med dina vänner!