Julbrownies med kardemummatryffel

Julbrownies med kardemummatryffel.

Publicerat:

Tillagningstid:

Brownies gjord på mörk choklad med ett överdrag av lyxig kardemummatryffel.

Ingredienser

15 - 20portioner

  • 250g
    mörk choklad, hackad
  • 250g
    mjukt smör
  • 2dl
    strösocker
  • 1dl
    ljus sirap
  • 1st
    vaniljstång, delad och urskrapad
  • 125g
    vetemjöl (cirka 2 ½ dl)
  • ½tsk
    salt
  • ½dl
    kakao
  • 1tsk
    kardemumma, mortlad
  • 3st
    ägg
  • 2dl
    chokladöverdragna skumgodisar

Kaffe- och kardemummatryffel

  • 1dl
    vispgrädde
  • ½dl
    starkt kaffe
  • 1tsk
    kardemummakärnor, mortlade
  • 200g
    mörk choklad, hackad
  • 25g
    mjukt smör

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen i mikro eller vattenbad, låt svalna något.

2. Vispa smör, socker, sirap och innehållet från vaniljstången några minuter.

3. Blanda de torra ingredienserna, sikta ner i smörblandningen, rör om.

4. Rör ner äggen, ett i taget och blanda ner choklad. Häll i bakpappersklädd, liten långpanna cirka 25x30 cm. Tryck försiktigt i godiset.

5. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter. Kakan ska fortfarande vara ganska lös/kladdig inuti när den är färdig.

6. Låt svalna helt, ställ den gärna kallt en stund.

7. Gör kardemummatryffel: Koka upp grädde, kaffe och kardemumma, dra kastrullen från plattan och tillsätt choklad och smör. Rör till en slät kräm.

8. Häll tryffel över kakan, toppa med mortlade julkryddor eller strössel.

9. Låt svalna och ställ kallt. Skär i bitar. Servera med rårörda bär eller exotisk frukt. Sorbet, glass eller lättvispad grädde är också gott till.

Dela det här receptet med dina vänner!