Julfalafel

Tid:

Bollar med rödbetsfalafel på glasfat. Bredvid står röd skål med äppelyoughurt och ett fat med stekt kål, samt libanesiskt bröd.

Tid:

Rödbetsfalafel blir snabbt en favoriträtt på julbordet. Gästerna brukar förundras över hur smakrika de är, vilken härlig upplevelse det är att bita igenom det krispiga sesamtäcket, och känna spännande smaker av citron, mild julkrydda och en uppfriskande piggkick av chili och ingefära.

Ingredienser

6–8 portioner

  • 2
    rödbetor
  • 2 klyfta(or)
    vitlök
  • 3 cm
    ingefära (färsk)
  • 1 burk(ar)
    kokta kikärtor
  • 3 msk
    tahini (sesampasta)
  • ½ dl
    bladpersilja, hackad
  • ½
    citron (ekologisk), pressad samt det gula av skalet rivet
  • 1 tsk
    kanel, malen
  • 1 tsk
    spiskummin
  • ca 2 dl
    kikärtsmjöl
  • 1 tsk
    salt
  • 1 tsk
    sambal oelek (chilipasta)
  • olja till stekning
  • 1 dl
    sesamfrö

Äppelyoughurt

  • 2 dl
    turkisk youghurt
  • 1
    äpple, grovrivet

Så lagar du

Här kan du skriva ett inlägg