Julfalafel

Bollar med rödbetsfalafel på glasfat. Bredvid står röd skål med äppelyoughurt och ett fat med stekt kål, samt libanesiskt bröd.

Publicerat:

Tillagningstid:

Rödbetsfalafel blir snabbt en favoriträtt på julbordet. Gästerna brukar förundras över hur smakrika de är, vilken härlig upplevelse det är att bita igenom det krispiga sesamtäcket, och känna spännande smaker av citron, mild julkrydda och en uppfriskande piggkick av chili och ingefära.

Ingredienser

6 - 8portioner

  • 2
    rödbetor
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 3 cm
    ingefära (färsk)
  • 1burk(ar)
    kokta kikärtor
  • 3msk
    tahini (sesampasta)
  • ½dl
    bladpersilja, hackad
  • ½
    citron (ekologisk), pressad samt det gula av skalet rivet
  • 1tsk
    kanel, malen
  • 1tsk
    spiskummin
  • ca 2dl
    kikärtsmjöl
  • 1tsk
    salt
  • 1tsk
    sambal oelek (chilipasta)
  • olja till stekning
  • 1dl
    sesamfrö

Äppelyoughurt

  • 2dl
    turkisk youghurt
  • 1
    äpple, grovrivet

Så lagar du

1. Skala och finriv rödbetor, vitlök och ingefära.

2. Mixa kikärter, tahini, persilja, skal och saft från citronen med knivläget i matberedaren. Blanda samtliga ingredienser.

3. Forma en provbulle, stek gyllene i olja, smaka av och korrigera med kryddor och mer mjöl om smeten flyter ut.

4. Forma till bollar och rulla i sesamfrön. Du väljer hur stora bollar du föredrar. Stek bollarna i olja tills de är genomvarma och gyllene. Servera gärna med stekt kål och en sås av turkisk yoghurt och grovrivet äpple.

Ännu mer julinspiration ser du i Susannes gröna jul på SVT Play.

Dela det här receptet med dina vänner!