Julig grötdessert

En liten vit skål med gröt och bränt socker på toppen. En polkagris sticker ner i gröten.

Publicerat:

Tillagningstid:

Detta är en mina favoritdesserter på julen. Du kan använda morgonens grötrester till att göra en läcker dessert till kvällen. Har du inte små portionsformar så går det utmärkt att göra i en stor form också. Testa gärna att göra riset i en slow cooker om du har. Kokar du som vanligt på spisen så använd en tjockbottnad panna eller kastrull.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 2,5dl
    grötris
  • 5dl
    vatten
  • 2krm
    salt
  • 4msk
    smör
  • 10dl
    mjölk
  • 0,5g
    mald saffran
  • 0,5st
    kanelstång
  • 1dl
    hackad mandel
  • 70g
    russin
  • 1dl
    rörsocker
  • 3dl
    lättvispad grädde
  • 6st
    polkagrisstänger att garnera med
  • 1burk(ar)
    inlagda mandarinklyftor

Så lagar du

1. Skölj riset ordentligt i ett durkslag.

2. Koka upp salt, vatten, ris, kanelstång, smör och mandel i en kastrull med lock. Rör då och då.

3. Låt riset koka på låg värme i 15 minuter. Rör om med jämna mellanrum så att det inte bränns.

4. Häll på mjölken och saffranet och koka upp på full värme. Rör hela tiden.

5. Lägg nu på ett lock och dra ner temperaturen. Låt det småsjuda och rör om ibland så att det inte fastnar på botten.

6. Låt risgrynsgröten koka klart på spisen på lägsta värme under lock i ca 40 minuter. Rör då och då och kontrollera så den inte bränns.

7. Blanda ner mandariner och russin och placera gröten i små portionsformar. Lägg på den hackade mandeln och sockret och bränn av med en brännare.

8. Stoppa ner polkastången och servera med lättvispad grädde.

Dela det här receptet med dina vänner!