Julkaka på två sätt

Julkaka på två sätt

Publicerat:

Tillagningstid:

En riktigt saftig fruktkompott med julens smaker har många bra användningsområden. Tex som fyllning i en klassisk sockerkaka – eller som fyllning i en brieost.

Ingredienser

10portioner

Julkompott

  • 650g
    blandad torkad frukt
  • 1dl
    valnötter, grovhackade
  • ½liter
    portvin
  • 1dl
    rom
  • ½liter
    vatten
  • 2st
    kanelstång
  • 1st
    apelsin

Ekologisk julkaka

  • 100g
    smör, ekologiskt
  • 250g
    strösocker, ekologiskt
  • 60g
    ägg, ekologiska
  • 100g
    äggula, ekologiska
  • 190g
    vetemjöl, ekologiskt
  • 100g
    mjölk
  • 10g
    bakpulver
  • 1st
    vaniljstång
  • 3msk
    skorpsmulor

Brietårta

  • 1st
    brieost, hel

Så lagar du

Torkad fruktkompott

1. Slå ihop samtliga ingredienser och koka till krämig kompott. Använd helst vitt portvin, med rött går också bra. 1 sats kompott räcker till en kaka.

Ekologisk julkaka med torkad frukt

1. Smält smöret i mjölken tillsammans med fröna från vaniljstången. Vispa äggula, hela ägg och strösocker luftigt.

2. Blanda vetemjölet och bakpulvret, sikta i blandningen i äggblandningen och vänd sist in det avsvalnade vanilj/smör/mjölkkoket.

3. Häll upp i väl smörad och bröad (skorpsmulorna) form. Baka i 200 C i ca 20- 25 minuter, prova med sticka.

4. Dela kaka på mitten och fyll med kompott. Lägg ihop och låt stå och dra i 30 minuter. Pudra med florsocker och servera med lättvispad grädde.

Brietårta med torkad fruktkompott

1. Brietårta delas på mitten till två hjul. En sats kompott finhackas och breds ut över ena hjulet och locket läggs på.

2. Vik in i plastfilm och lägg i press i kyl i minst 2 timmar.

Dela det här receptet med dina vänner!