Kladdkakstårta med saffranstryffel

Mauds jultårta.

Publicerat:

Tillagningstid:

En riktig konfekttårta som avnjuts i små bitar. Den håller sig mycket länge i kyl.

Ingredienser

14 - 16portioner

  • 100g
    smör
  • 200g
    mörk choklad, hackad
  • 2dl
    strösocker
  • 4
    ägg

Saffranstryffel med apelsin

  • ½krm
    saffran, 0,25 g
  • 1dl
    vispgrädde
  • 200g
    vit choklad, hackad
  • ½-1
    ekologisk apelsin, finrivet skal

Garnering

  • lingon
  • ev
    valnötter doppade i smält choklad

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Smält smöret i en 2-liters kastrull. Ta kastrullen från värmen och tillsätt chokladen och låt den smälta i smöret. Tillsätt sockret. Vispa ner äggen ett i taget.

3. Häll smeten i en väl smord form ca 23 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter tills den stannat. Låt kallna.

Saffranstryffel

1. Blanda finstött saffran med grädden i en liten kastrull och låt gärna stå minst 30 minuter. Koka sedan upp grädden under omrörning.

2. Ta kastrullen från värmen och tillsätt den vita chokladen och finrivet apelsinskal. Rör tills all choklad är smält. Häll smeten på chokladbottnen och låt kallna i kyl. Kan även frysas. Det går lättare att skära snygga bitar om den är riktigt kall.

3. Garnerna med lingon eller eventuellt valnötter doppade i smält choklad.

Dela det här receptet med dina vänner!