Julvört – Vörtbröd med julsmak

Vörtbröd.

Publicerat:

Tillagningstid:

Vörtbröd är en favorit som får hela köket att dofta jul.

Ingredienser

20portioner

Skållning

  • 1dl
    svagdricka
  • 50g
    grovt rågmjöl

Deg

  • 50g
    svagdricka (0,5 dl)
  • 40g
    jäst
  • 50g
    grovt rågmjöl

Bortgöring

  • 100g
    svagdricka (1 dl)
  • 130g
    mörk sirap
  • 100g
    flytande vört (om det inte går att få tag på – koka ner 5 dl mörkt öl till 1 dl vätska)
  • 1 ½tsk
    mald pomerans
  • 1 ½krm
    malen kryddnejlika
  • 3krm
    malen ingefära
  • 1 ½krm
    malen kardemumma
  • 50g
    grovt rågmjöl
  • 500g
    vetemjöl special eller liknande
  • 3tsk
    salt

Till pensling

  • 20g
    grädde och mjölk (blandat)

Så lagar du

Receptet ger 2 limpor.

Skållning

1. Koka upp svagdrickan och häll den över rågmjölet.

2. Rör ihop blandningen till en slät massa. Sätt plast eller en tallrik över skålen och låt stå i rumstemperatur till dagen efter.

Deg

3. Blanda skållning, svagdricka, jäst och rågmjöl i maskin i ca 7–10 minuter.

4. Låt blandningen vila under bakduk i ca 30 minuter.

Bortgöring

5. Knåda allt utom salt i maskin i ca 10 minuter.

6. Tillsätt saltet och knåda ytterligare i ca 3–5 minuter.

7. Låt degen vila (gärna i en smord plastlåda) i ca 45–60 minuter.

Forma bröden

8. Forma dina två bröd och låt dem jäsa i en avslagen ugn med en långpanna varmvatten i. Bröden bör jäsa i ca 1 timme eller tills de nått nästan dubbel storlek.

9. Ta ut bröden och långpannan ur ugnen och sätt ugnen på 250 grader. När ugnen nått 250 grader så sätt in bröden i ugnen och spruta på vatten med en blomspruta.

10. Sänk ugnen till ca 200 grader och grädda bröden i ca 35–50 minuter (det kan ta olika lång tid beroende på din ugn).

11. Pensla gärna ytan direkt med lite mjölk och grädde.

Dela det här receptet med dina vänner!