Kaffekladdkaka med chokladkakor

Kaffekladdkaka med chokladkakor.

Publicerat:

Tillagningstid:

Kladdkakans dag! Det firade våra kära deltagare med att välja kaffe som smaksättning i kladdkakan. Dekoren skulle vara prickig med kärlekstema. Ett toppenval om du frågar mig. Krossade kaffebönor tillför ett sjyst krisp, men har du inte det går det bra att byta ut mot lika delar snabbkaffepulver.

Ingredienser

10 - 12portioner

Kaffekladdkaka

  • 150g
    smör
  • 150g
    mörk choklad
  • 2
    ägg
  • 2dl
    strösocker
  • 1dl
    kakao
  • dl
    vetemjöl
  • 1tsk
    salt
  • 1msk
    kaffebönor eller pulverkaffe
  • smör och ströbröd till formen

Garnering

  • 11
    chokladkakor med vaniljfyllning, t ex Oreos

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme, eller 160 grader varmluft. Klä botten med bakplåtspapper på en hjärtformad springform med löstagbar kant (eller en rund ca 22 cm). Smörj och bröa kanterna.

2. Smält ihop smör och choklad i en kastrull på låg värme, ställ av och låt svalna lite.

3. Rör ihop ägg och strösocker, vispa upp lite lätt. Tillsätt vetemjöl, kakao och salt.

4. Krossa kaffebönorna i en mortel och rör ner ihop med smörblandningen i smeten, rör om till en klumpfri smet.

5. Fyll formen med smeten och placera ut chokladkakorna och tryck till lite.

6. Grädda mitt i ugnen i ca 15-18 minuter, den skall dallra lite när du skakar på den. Låt svalna i formen och ställ gärna i kylen ca 2 timmar men helst över natten. 

7. Servera gärna med lättvispad grädde och hallon.

Tips

Kladdkaka är absolut god nygräddad med grädde eller glass. Men testa att baka den dagen innan och ställ i kylen över natten för att få en så där seg härlig kladdkaka, den smaken och texturen vill du inte gå miste om.

Dela det här receptet med dina vänner!