Kafta med grönsaker
Tillagningstid:
Publicerat:
2020-11-13Tillagningstid:
Köttfärsbiffar som får puttra i en och samma stekpanna med massa grönsaker. Det blir så himla gott och så smidigt på köpet! Bara släng ner allt i stekpannan och du har en utsökt middag att servera. Receptet är min mammas och hon brukade variera den efter det som fanns hemma i kylen med olika sorters grönsaker.
Ingredienser
6 portioner
Köttfärsbiffarna
- 800 gfärs av valfri sort (använd kött eller vegofärs)
- ca 1 dlfärsk persilja, finhackad
- 2 tsksjukryddor
- 2 tskpaprikapulver
- 2 tsksalt
- 1 tsksvartpeppar
Tillsättning i stekpannan
- 2 stlökar (röd eller gul)
- 2 stpaprikor (valfri färg)
- 2 sttomater
- 10 stcocktailtomater (kan bytas ut mot 1 vanlig tomat)
- 2 stvitlöksklyftor
- 1-2 stchili om du gillar hetta
- 1 stbuljongtärning av valfri sort
- 1 tskpaprikapulver
- 2 dlvatten
- 2 tsksumak (orientalisk krydda som är syrlig, kan ersättas med några droppar citron)
- persilja, till garnering
- salt och peppar
Serveringsförslag
- hummus, bulgur, ajvar eller turkisk yoghurt
Så lagar du
1. Blanda alla ingredienser till biffarna och forma avlånga biffar.
2. Stek biffarna med olja i en rymlig stekpanna med höga kanter. Det är okej om de inte blir helt genomstekta. Skaka pannan så de bryns runt om.
3. Hacka alla grönsaker i klyftor, behåll vitlök och cocktailtomater hela.
4. Lägg allting på biffarna, smula i buljong, krydda med salt, paprikapulver, svartpeppar och skaka pannan så det hela fräses upp lite snabbt.
5. Häll sedan i vattnet och låt småputtra under lock i ca 15 minuter, skaka stekpannan då och då. Tillsätt eventuellt mer vatten om det känns för torrt i stekpannan.
6. Ta bort locket och låt få puttra i 3–4 minuter till. Strö sedan på persilja och sumak.
7. Servera genast direkt ur pannan. Smaklig spis!
Tips
Smakerna är inspirerade av det libanesiska köket men var inte rädd för att experimentera med kryddorna och grönsakerna. Ha i det du tycker om.
Rätten kan du servera med allt från ris, bröd, bulgur, hummus, ajvar till yoghurt.