Kafta med grönsaker

Kafta med grönsaker.

Publicerat:

Tillagningstid:

Köttfärsbiffar som får puttra i en och samma stekpanna med massa grönsaker. Det blir så himla gott och så smidigt på köpet! Bara släng ner allt i stekpannan och du har en utsökt middag att servera. Receptet är min mammas och hon brukade variera den efter det som fanns hemma i kylen med olika sorters grönsaker.

Ingredienser

6portioner

Köttfärsbiffarna

  • 800g
    färs av valfri sort (använd kött eller vegofärs)
  • ca 1dl
    färsk persilja, finhackad
  • 2tsk
    sjukryddor
  • 2tsk
    paprikapulver
  • 2tsk
    salt
  • 1tsk
    svartpeppar

Tillsättning i stekpannan

  • 2st
    lökar (röd eller gul)
  • 2st
    paprikor (valfri färg)
  • 2st
    tomater
  • 10st
    cocktailtomater (kan bytas ut mot 1 vanlig tomat)
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 1-2st
    chili om du gillar hetta
  • 1st
    buljongtärning av valfri sort
  • 1tsk
    paprikapulver
  • 2dl
    vatten
  • 2tsk
    sumak (orientalisk krydda som är syrlig, kan ersättas med några droppar citron)
  • persilja, till garnering
  • salt och peppar

Serveringsförslag

  • hummus, bulgur, ajvar eller turkisk yoghurt

Så lagar du

1. Blanda alla ingredienser till biffarna och forma avlånga biffar.

2. Stek biffarna med olja i en rymlig stekpanna med höga kanter. Det är okej om de inte blir helt genomstekta. Skaka pannan så de bryns runt om.

3. Hacka alla grönsaker i klyftor, behåll vitlök och cocktailtomater hela.

4. Lägg allting på biffarna, smula i buljong, krydda med salt, paprikapulver, svartpeppar och skaka pannan så det hela fräses upp lite snabbt.

5. Häll sedan i vattnet och låt småputtra under lock i ca 15 minuter, skaka stekpannan då och då. Tillsätt eventuellt mer vatten om det känns för torrt i stekpannan.

6. Ta bort locket och låt få puttra i 3–4 minuter till. Strö sedan på persilja och sumak.

7. Servera genast direkt ur pannan. Smaklig spis!

Tips

Smakerna är inspirerade av det libanesiska köket men var inte rädd för att experimentera med kryddorna och grönsakerna. Ha i det du tycker om.

Rätten kan du servera med allt från ris, bröd, bulgur, hummus, ajvar till yoghurt.

Dela det här receptet med dina vänner!