Kakaomörk brownie med blodapelsinsallad
Publicerat:
2018-01-19Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Brownie
- 3blötlagda katrinplommon
- 100gkokta svarta bönor
- 60gaquafaba (det spad som bönorna är kokta i)
- 40ghavregrädde
- 1liten kokt rödbeta (ca 40g)
- 50gmatolja
- 80gagavesirap
- 3krmhavssalt
- 6gvitvinsvinäger (viktigt för bakpulvret)
- 50gkakaopulver
- 60gvetemjöl
- 2tskbakpulver
Dadelfudge
- 12urkärnade blötlagda dadlar
- 2dlhavregrädde
- 2tskkakao
- 3krmhavssalt
Apelsinsallad
- 2blodapelsiner
- ½tskpsylliumfröskal
Topping
- 1dlpuffad quinoa
- 2mskpumpafrö
Så lagar du
1. Blötlägg katrinplommon och dadlar dagen innan eller på morgonen. Man kan skynda på genom att koka upp ½ liter vatten och slå på den torkade frukten (var för sig). Då räcker det med ett par timmar.
2. Sätt ugnen på 175 grader, helst på varmluft. Klä en liten bakform på ca 15x20 cm med bakpapper.
3. Mixa alla blöta ingredienser i en kannmixer till en helt slät massa.
4. Blanda de torra ingredienserna och sikta en gång för att få bort klumpar.
5. Vänd i den blöta massa i mjölet och arbeta ihop med en slickepott. Viktigt att inte blanda för länge så att det bildas glutentrådar. Max 20-30 sekunder.
6. Häll upp smeten i formen och baka i ugnen i 18 minuter.
7. Låt den stå efter ugnen så att den får svalna av helt.
8. Mixa alla ingredienser till fudgen med en stavmixer till slät massa.
9. Koka i 1-2 minuter under ständig omrörning på stark värme. Häll upp i en skål och låt svalna.
10. Mortla psylliumskalen till ett fint pulver. De gör salladen krämig, men man kan också välja bort dem.
11. Filea apelsinerna och spara spadet.
12. Hacka pumpafrö grovt med en kniv. Rosta lätt i stekpanna. Blanda med puffarna.
13. Lägg en bit brownie per person i en djup tallrik. Täck med fudge. Lägg apelsinsallad runt omkring brownien. Toppa med strösslet.