Kakaomörk brownie med blodapelsinsallad

Vit skål med brownie, toppad med kolasås och frön.

Publicerat:

Tillagningstid:

En förvånande festdessert med mycket kakaosmak, mjuk konsistens och dadlar som hemlig ingrediens.

Ingredienser

4portioner

Brownie

  • 3
    blötlagda katrinplommon
  • 100g
    kokta svarta bönor
  • 60g
    aquafaba (det spad som bönorna är kokta i)
  • 40g
    havregrädde
  • 1
    liten kokt rödbeta (ca 40g)
  • 50g
    matolja
  • 80g
    agavesirap
  • 3krm
    havssalt
  • 6g
    vitvinsvinäger (viktigt för bakpulvret)
  • 50g
    kakaopulver
  • 60g
    vetemjöl
  • 2tsk
    bakpulver

Dadelfudge

  • 12
    urkärnade blötlagda dadlar
  • 2dl
    havregrädde
  • 2tsk
    kakao
  • 3krm
    havssalt

Apelsinsallad

  • 2
    blodapelsiner
  • ½tsk
    psylliumfröskal

Topping

  • 1dl
    puffad quinoa
  • 2msk
    pumpafrö

Så lagar du

1. Blötlägg katrinplommon och dadlar dagen innan eller på morgonen. Man kan skynda på genom att koka upp ½ liter vatten och slå på den torkade frukten (var för sig). Då räcker det med ett par timmar.

2. Sätt ugnen på 175 grader, helst på varmluft. Klä en liten bakform på ca 15x20 cm med bakpapper.

3. Mixa alla blöta ingredienser i en kannmixer till en helt slät massa.

4. Blanda de torra ingredienserna och sikta en gång för att få bort klumpar.

5. Vänd i den blöta massa i mjölet och arbeta ihop med en slickepott. Viktigt att inte blanda för länge så att det bildas glutentrådar. Max 20-30 sekunder.

6. Häll upp smeten i formen och baka i ugnen i 18 minuter.

7. Låt den stå efter ugnen så att den får svalna av helt.

8. Mixa alla ingredienser till fudgen med en stavmixer till slät massa.

9. Koka i 1-2 minuter under ständig omrörning på stark värme. Häll upp i en skål och låt svalna.

10. Mortla psylliumskalen till ett fint pulver. De gör salladen krämig, men man kan också välja bort dem.

11. Filea apelsinerna och spara spadet.

12. Hacka pumpafrö grovt med en kniv. Rosta lätt i stekpanna. Blanda med puffarna.

13. Lägg en bit brownie per person i en djup tallrik. Täck med fudge. Lägg apelsinsallad runt omkring brownien. Toppa med strösslet.

Dela det här receptet med dina vänner!