Kål carbonara
Tillagningstid:
Publicerat:
2021-09-29Tillagningstid:
En del matvaror blir mest liggande hemma i mitt eget kylskåp och kålhuvuden är verkligen en sådan. Här är en snabb och enkel vardagsrätt med kål istället för pasta.
Ingredienser
4 portioner
- 1/4vitkålshuvud
- 1 stgul lök
- 1/2 stfänkål
- 3 dlvispgrädde
- 5 stäggulor
- 50 gparmesanost
- salt och svartpeppar
- 1 kvist(ar)färsk salvia eller oregano
- 1 dlrivet bröd, alternativt panko eller ströbröd
- 2 msksmör
Så lagar du
1. Strimla kålen tvärs över så den håller ihop i långa strimlor, blanchera den sedan hastigt i kokande vatten. Lyft upp och låt rinna av.
2. Smörstek det rivna brödet på medelhög värme tills det börjar få gyllene färg, krydda med färska örter, vitlök och salt/peppar. Stek 1 minut till så örterna rostas lite grann, lyft upp och låt rinna av på torrt papper.
3. Hacka löken och fänkålen fint och fräs i smör på medelveärme. Det ska inte få färg, men mjukna en aning.
4. Vänd ner vitkålen, grädde och äggulor och värm på låg värme under omrörning tills grädden börjar tjockna. Smaka upp med salt och peppar.
5. Vid servering toppa rätten med en äggula, det smörstekta brödrivet, parmesanost och grovmald svartpeppar.