Kål- och kycklingballotine

Kål- och kycklingballotine.

Ingredienser

4portioner

  • 200g
    smör
  • 1st
    kyckling filead och urbenad (två bröst och två hela kycklingklubbor)
  • 1knippa(or)
    ramslök
  • 2kvist(ar)
    dragon
  • 4st
    jordärtskockor
  • 1/2
    blomkålshuvud
  • 1/2
    spetskålshuvud
  • 4st
    blad svartkål
  • 4st
    blad grönkål

Till garnering

  • kirskål och rödplister
  • ½dl
    vitvinsvinäger
  • ½dl
    vatten
  • ½dl
    socker
  • salt och peppar

Så lagar du

1. Börja med att bryna 150 g smör i en liten kastrull på spisen på låg värme. Det är viktigt att inte använda sig av för hör temperatur eftersom smöret smakar bättre om detta får ta cirka 15–20 minuter.

2. Lägg kycklingen med skinnsidan upp på en skärbräda eller tallrik. Skär ett snitt i bröstfiléerna så att de går att vika ut.

3. Salta och peppra kycklingen och lägg sedan ett ramslöksblad och lite dragon på varje kyckling. Rulla ihop de fyra kycklingdelarna till fyra roulader.

4. Rulla in kycklingrouladerna hårt i plastfilm och lägg de i sjudande vatten i cirka 10–12 minuter. Ta upp rouladerna ur vattnet och låt svalna.

5. Blanda samman vinäger, socker och vatten i en skål tills sockret har löst sig. Med hjälp av en mandolin, skiva två buketter av blomkålen till tunna skivor och lägg dessa i lagen. Låt stå minst tio minuter innan servering.

6. Skär av de yttersta bladen på blomkålen och putsa till dessa. Dra av bladen på svartkålen, grönkålen och spetskålen. Spara de smala stjälkarna. Koka upp vatten och salta lätt. Blanchera kålbladen lätt en sort i taget. Var noga med att inte koka sönder dem. Tänk på att de olika sorterna har olika lång tillagningstid.

7. Koka resten av blomkålen i vatten till den är mjuk och mixa sedan i en mixer tillsammans med 50 g smör och lite salt till en slät och fin puré.

8. Ta ut kycklingen ur plasten och stek rouladerna gyllenbruna i det brynta smöret tillsammans med jordärtskockan, som först skalas och klyftas, de smala stjälkarna från kålen och resten av den färska dragonen. Salta efter smak.

9. Servera kycklingen med de olika sorternas kål, lite av det brynta smöret och garnera gärna med kirskål och rödplister.

Dela det här receptet med dina vänner!