Kalljästa baguetter

Baguetter.

Publicerat:

Degen görs på kvällen och bakas ut till baguetter på morgonen.

Ingredienser

4 baguetter

  • 5dl
    kallt vatten, 500 g
  • 5g
    jäst, ärtstor bit
  • 12dl
    vetemjöl, 720 g
  • 2 1/2 tsk
    salt

Så lagar du

1. Blanda vatten och jäst. Tillsätt mjölet och saltet och arbeta ordentligt i en minut. Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur ca 12 timmar.

2. Ta upp degen på mjölat bord. Dela degen i fyra bitar. Platta och dra ut bitarna till rektanglar. Vik över från kortsidan lite över hälften och sedan från andra kortsidan lite över den vikta hälften. Vik ihop igen till en korv. Rulla ut ändarna tills de blir avsmalnande och lite spetsiga. Lägg dem på bakplåtspapper med skarven neråt. Jäs ca 30 minuter.

3. Sätt ugnen på 275°. Sätt samtidigt in en plåt i ugnen och gärna en liten skål med vatten.

4. När baguetterna är färdigjästa är det dags att flytta över bakplåtspapperet till den varma plåten. Sikta över mjöl och skär sneda skåror med kniv vinklad till 45°.

5. Sätt in plåten mitt i ugnen och häll samtidigt i lite vatten i ugnen så att det blir ångbildning. Grädda ca 25 minuter. Sänk temperaturen om de blir för brända.

6. Ta ut och låt svalna på galler. De är godast nygräddade men det går också att frysa, tina och sprödvärma lite före serveringen.

Dela det här receptet med dina vänner!