Kålrotscappuccino med blast och rökt sidfläsk
Publicerat:
2020-08-28Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- ½litergrädde
- 500grökt sidfläsk
- 1stkålrot med blast
- 1litervatten (använd gärna vattnet från bön- och svartrotsavkoket)
- 2mskkycklingfond (koncentrerad)
- 1krmmald nejlika
- 1krmmald kryddpeppar
- 1tsksalt
- 1tsksocker
- 1stlök
- 2tskolivolja
- 3stmedelstora potatisar
- 1tskaktivt kol
Skum
- 300gsoppa
- 1 ½glecitin (du kan använda dig av baristamjölk 1 dl)
Så lagar du
1. Tärna det rökta sidfläsket fint och fräs det i en stekpanna. Du behöver inte använda något stekfett då sidfläsket innehåller mycket fett.
2. Skala och dela kålroten i kuber, skala potatisen och dela den i ungefär lika stora kuber.
3. Koka rotsakerna i vatten (eller i ett avkok). När rotsakerna börjar falla isär, slå ur ca ½ liter vatten och blanda i grädden och kryddorna. Mixa ordentligt med stavmixer eller liknande.
4. Ta undan 2 dl soppa för att göra skum av.
5. Skär blasten fint och lägg den i soppan tillsammans med det stekta sidfläsket. Låt soppan koka upp.
6. Lägg upp soppan i kopparna ringla över lite olivolja och lägg sedan på skummet på toppen och dusta lite aktivt kol på toppen av skummet.
Skum
Blanda ingredienserna i en bunke. Mixa med stavmixer eller använd en skummaskin.
Tips
Ett skum kan man göra med en stavmixer eller om du har en skummaskin så är det ännu enklare.
Använd gärna lite lecitin så får du ett extra bra och fluffigt skum. Lecitin är en tillsats som finns rikligt i till exempel bönor och äggula, och gör att skummet blir fluffigt. Finns att köpa på välsorterade livsmedelsbutiker och affärer som säljer kosttillskott men även på nätet.
Aktivt kol kan man köpa på nätet eller i välsorterade butiker. Här använder jag det för att få ett jordigt utseende på skummet.