Kålrotslåda - Lanttulaatikko

maträtten i en metallform

Publicerat:

På det finska julbordet är kålrotslåda en given klassiker, men det är en rätt som likväl skulle kunna ätas året om. En ungsgratinerad kålrotslåda är mild med smakrik.

Ingredienser

  • liter
    kålrotskuber
  • 50g
    smör
  • 1dl
    ströbröd
  • ½dl
    sirap
  • 1
    ägg
  • 1dl
    grädde
  • salt
  • peppar
  • muskotnöt

Så lagar du

1. Skala kålroten och skär den i små kuber.

2. Koka kuberna i vatten tills de är alldeles mjuka.

3. Häll av vattnet och mosa kolråtskuberna med en elvisp. Blanda i de övriga ingredienserna och vispa tills du har en fin, jämn och fluffig puré.

4. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt.

5. Häll i en smord ugnsform, dekorera ytan med en kniv och strö över lite ströbröd.

6. Grädda i 200 graders ugn i ca 1 timme.

Dela det här receptet med dina vänner!