Kålrotslasagne
Publicerat:
2021-03-16Tillagningstid:
I den här smakrika lasagnen använder vi kålrot med en modern touch. Fyllningen görs av tomatconcassé (en tjockare tomatsås). Den vanliga ostsåsen ersätts med en stuvning på kål och ricottaost. När den här härligheten ännu gratineras med fetaost har vi en potentiell ny vardagsmatvinnare.
Ingredienser
6portioner
- 2stkålrötter
- fetaost, för gratinering
En annorlunda ostsås
- 400gsvartkål eller grönkål
- 400gricotta
- 1gul lök
- 2vitlöksklyftor
- 1citron, saft och zest
Tomatconcassé
- 3mskolivolja
- 1gul lök
- 1morot
- 1bit(ar)fänkål
- 1röd paprika
- 2vitlöksklyftor, finhackade
- 2cmingefära, finhackad
- 2burk(ar)skållade tomater
- 4mskkapris
- 1dlkalamataoliver, urkärnade
- salt och peppar
Så lagar du
Ostsås
- Plocka kålen från den grövre stammen och hacka löken och vitlöken.
- Fräs lök, vitlök och kål mjukt i lite olja. Låt svalna och blanda sedan ihop med ricottan.
- Krydda med citronzest och saft, salt och peppar.
Tomatconcassé
- Hacka lök, morot, paprika och fänkål grovt och fräs mjuka i oljan.
- Tillsätt den finhackade vitlöken och ingefäran och låt fräsa en minut till.
- Tillsätt tomatburken och ½ burk vatten, kapris och oliver.
- Låt koka ihop några minuter till en simmig sås och smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt en gnutta socker.
Lägg ihop din lasagne
- Börja med fyllningarna enligt receptet.
- Medan tomatconcassén kokar ihop förbereder du kålroten.
- Tvätta och skala kålroten. Hyvla eller skär den tunt i ca 3 mm skivor.
- Blanchera kålroten en minut i kokande vatten och kyl sedan ner hastigt.
- När fyllningarna är färdiga är det bara att börja bygga ihop lasagnen. Lager på lager är det som gäller.
- Börja och sluta med tomatconcassén.
- Smula till sist fetaosten över lasagnen och baka i ugn på 150 grader i 30–45 minuter.