Kalvdans

Kalvdans från Proffs på en dag.

Publicerat:

Tillagningstid:

I Tornedalen har kalvdans varit en populär efterätt men idag är den mer bortglömd då man har svårare att få tag i just råmjölk från kor. Men den går utmärkt att göra med mjölkpulver och få till den nästa lika bra som med råmjölk. Receptet är skapat av Henry Huuva.

Ingredienser

4portioner

  • 7dl
    mjölk, 3 % fett
  • dl
    mjölkpulver
  • 2
    ägg
  • 2krm
    salt
  • 1msk
    socker
  • 1tsk
    malen kanel

Till servering

  • sylt eller färska bär
  • vispad grädde

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Vispa ut mjölkpulvret i mjölken i en bunke och vispa ner ägg, salt, socker och kryddor.

3. Häll blandningen i en ugnsfast form på ca 1,5 liter ex. en avlång brödform eller sockerkaksform. Lägg formen i en långpanna fylld med vatten.

4. Sätt in långpannan i ugnen och grädda kalvdansen i ca 50 minuter. Kalvdansen ska stelna likt äggstanning i konsistensen.

5. Ta ut kalvdansen och låt den svalna något.

6. Servera kalvdansen ljummen med sylt, färska bär och ev. vispad grädde.

Dela det här receptet med dina vänner!