Kanafi

Kanafi

Publicerat:

Från staden Nablus i Palestina kommer osten med samma namn, och som kan liknas vid en hård mozzarella eller en mjuk halloumi. Om du använder getost är det viktigt att den är färsk för att få den rätta konsistensen. Det ska inte vara chèvre. Kanafin kan också bakas i stekpanna. Då vänder man på kakan och häller sedan över sockerlagen. Prova denna spännande efterrätt från Tareq Taylors matresa!

Ingredienser

8 - 10portioner

  • 200g
    smör
  • 1paket
    kanafideg
  • 750g
    ricotta
  • 250 g
    färsk getost eller nablus
  • 1dl
    pistagenötter, grovt hackade

Sockerlag

  • 2 1/2dl
    vatten
  • 2 1/2dl
    strösocker
  • 3msk
    färskpressad citronsaft
  • 1tsk
    rosenvatten

Så lagar du

1. Värm ugnen till 175 grader, varmluft.

2. Blanda vatten, socker och citronsaft till sockerlagen i en liten kastrull och koka ihop tills sockret smälter. Låt svalna och tillsätt rosenvattnet.

3. Smält smöret. Skär kanafidegen i cirka 5 cm breda remsor och lägg i en bunke. Finfördela degen så att trådarna delar på sig. Häll över det smälta smöret och jobba in det försiktigt i degen – mjukt och lätt! Om man inte tar med den grumliga bottensatsen i kastrullen så är risken för klumpar mindre. Ställ åt sidan.

4. Häll bort vätskan från ricottan och lägg den i ett durk­ slag så att den får rinna av en stund. Riv osten och blanda den med ricottan i en bunke.

5. Lägg hälften av kanafidegen i en ugnsform. Pressa ner degen i formen. Lägg ostmassan ovanpå och toppa med resten av degen.

6. Grädda först kakan i 30 minuter täckt med aluminium­ folie. Ta sedan av folien och grädda i ytterligare ungefär 40 minuter.

7. Ta ut kakan och slå den rumsvarma sockerlagen över den nygräddade och varma kakan. Dekorera med pistagenötter och servera direkt.

 

Dela det här receptet med dina vänner!