Kanel- och kardemummakaka med julkrans

Kanel och kardemummakaka med julkrans

Publicerat:

Tillagningstid:

En julig kardemummakaka med kanelfyllning som är dekorerad med en julkrans av smörkräm.

Ingredienser

8portioner

Kardemummakaka

  • 75g
    smör
  • 1dl
    mjölk
  • 3dl
    mjöl
  • 1,5tsk
    bakpulver
  • 1tsk
    vaniljsocker
  • 2tsk
    kardemumma
  • 1nypa(or)
    salt
  • 2st
    ägg
  • 2dl
    socker

Kanelfyllning

  • 125g
    smör
  • 1dl
    mjölk
  • 2tsk
    vaniljsocker
  • 2tsk
    strösocker
  • 1msk
    kanel
  • 1tsk
    kardemumma

Smörkräm till dekoration

  • 100g
    smör
  • 2dl
    florsocker
  • 2tsk
    vaniljsocker
  • Ett pardroppe(ar)
    grön livsmedelsfärg

Övrigt till dekoration

  • torkade apelsinskivor
  • kanelstänger
  • marsipan
  • pepparkakor
  • spritspåse
  • tyll

Så lagar du

Kardemummakaka

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en form med hål i, som rymmer ca 1,5 liter. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt det svalna.

2. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kardemumma och salt i en bunke. Vispa ägg och socker poröst i en annan bunke. Vänd ned mjölblandningen i äggblandningen och tillsätt slutligen mjölkblandningen. Blanda försiktigt för hand, vispa ej.

3. Grädda långt ned i ugnen i ca 25-35 min och känn efter med en sticka om kakan är färdig. Låt kakan svalna.

Kanelfyllning

1. Värm smör och mjölk i en kastrull, låt det koka upp under omrörning för att sedan dra av från plattan. Vispa med vaniljsocker, socker, kanel och kardemumma. Smaka gärna av så kryddningen faller dig i smaken.

2. När kardemummakakan svalnat delar du den horisontellt i två delar. Vänd de smuliga sidorna uppåt. Skeda ut den ljumma kanelfyllningen jämnt över kakbottnarna så den sjunker in i kakan. Vänd på överdelen på kakan igen och låt den svalna helt, gärna i kylskåp över natten.

Smörkräm

1. Vispa det rumstempererade smöret vitt och fluffigt. Vispa ned florsockret lite i taget och smaka av med vaniljsocker. Konsistensen ska vara ganska fast men smidig och lättspritsad. Är den för mjuk tappar det spritsade mönstret formen.

2. Tillsätt mer florsocker om det behövs. Häll slutligen i ett par droppar grön livsmedelsfärg och blanda.

Dekorera kakan

1. Spritsa en smörkrämskrans runt toppen av kakan med hjälp av en spritspåse och en tyll. Du kan använda en stjärntyll, bladtyll eller grästyll. Eller varför inte blanda?

2. Forma kvistar, blad, barr eller små strärnor och testa dig fram. Dekorera gärna kransen med en marsipanrosett, torkade apelsinskivor pepparkakor och kanel. Eller något annat passande för en julkrans.

3. Avsluta genom att pudra lite florsocker över kakan. Kakan går utmärkt att frysa med, kransdekor och allt!

Dela det här receptet med dina vänner!