Kanelbullar

Kanelbullar

Publicerat:

Tillagningstid:

Ägg i degen eller inte? Med eller utan mandelmassa i fyllningen? Här är bullreceptet som täcker alla varianter!

Ingredienser

Deg med ägg

  • 500g
    mjölk, kylskåpskall
  • 50g
    jäst
  • 1200g
    vetemjöl
  • 2st
    ägg
  • 200g
    osaltat smör
  • 200g
    strösocker alt. vit sirap
  • 2tsk
    grovmalen kardemumma
  • 13g
    salt

Deg utan ägg

  • 500g
    mjölk, kylskåpskall
  • 50g
    jäst
  • 1075g
    mjöl
  • 200g
    osaltat smör
  • 200g
    strösocker alt. vit sirap
  • 2tsk
    grovmalen kardemumma
  • 13g
    salt

Kanelfyllning med mandelmassa

  • 300g
    rumstempererat smör
  • 100g
    mandelmassa
  • 90g
    strösocker
  • 4 msk
    malen kanel

Kanelfyllning utan mandelmassa

  • 250g
    rumstempererat smör
  • 250g
    strösocker
  • 25g
    vetemjöl
  • 4msk
    malen kanel

Pensling

  • ägg
  • lite vatten
  • salt

Garnering

  • pärlsocker

Så lagar du

Deg

1. Blanda i jästen i mjölken och rör om tills jästen löst sig. Häll ner ca hälften av mjölet och knåda i maskin ca 5 min. Låt degen vila i ca 10 minuter.

2. Tillsätt resterande mjöl, ägg (om du väljer det alternativet) och allt smör, socker/vit sirap och kardemumma. Knåda i maskin ca 12-15 minuter.

3. Tillsätt saltet och knåda ytterligare ca 3-4 minuter. Platta ut degen på en plåt eller liknande och lägg degen i frysen ca 20 minuter.

4. Ta ut degen ur frysen. Kavla ut degen och bre på önskad mängd kanelfyllning. Forma dina bullar på önskat sätt (snäcka eller knut) och lägg dem på plåt med bakplåtspapper eller silikonduk.

Om bullarna skall frysas in som deg:
5. Placera dem direkt i frysen, när de är hårda så är det lämpligt att förvara dem i en plastpåse så att de inte torkar.

Om bullarna skall jäsas och gräddas direkt så gör följande:
5. Sätt in en långpanna med varmt vatten i din avstängda ugn och ställ in plåten med bullarna. Nu har du byggt ditt eget jässkåp. Jäs bullarna till dubbel storlek och ta sedan ut vattnet och bullarna ur ugnen.

6. Pensla bullarna med äggblandningen och häll på pärlsocker.

7. Sätt ugnen på 200 grader. När ugnen kommit upp i temperatur så grädda bullarna tills de får en bra färg, ca 7-12 minuter.

Kanelfyllning

Man bör helst göra dessa fyllningar dagen innan baket så att kanelen tar riktigt med smak. Mängden i receptet kan justeras efter önskan om att ha mer eller mindre fyllning i bullarna, räkna bara upp eller ner siffrorna i receptet så att ni får önskad mängd fyllning.

Med mandelmassa: Blanda in smöret i mandelmassan, lite i taget annars blir det klumpar. Blanda sedan i socker och kanel.

Utan mandelmassa: Blanda allt och låt gärna stå över natten.

Dela det här receptet med dina vänner!