Kaneldoftande äppelrutor i långpanna

Kaneldoftande äppelrutor i långpanna.

Publicerat:

Tillagningstid:

Juläpplen, smör, kanel, ingefära och vaniljdoft fyller köket. Dessa smörkolakrispiga rutor brukar gå åt i ett rasande huj! De går bra att frysa, om det mot förmodan skulle råka bli något över.

Ingredienser

24portioner

Fyllning

  • 8
    äpplen, ca 1 kg
  • 50g
    smör
  • 100g
    farinsocker
  • 1dl
    torkade tranbär eller blåbär eller annan torkad frukt
  • 2tsk
    vaniljpulver
  • 2tsk
    ingefära, malen
  • 2tsk
    kanel, malen

Deg

  • 400g
    smör, smält och avsvalnat
  • 650g
    vetemjöl
  • 300g
    strösocker

Så lagar du

1. Börja med fyllningen: Skala och skär äpple i 2–3 cm stora bitar, lägg i kallt citronvatten så att de inte mörknar.

2. Bryn smöret i en kastrull, tillsätt resterande ingredienser och låt koka ihop. Fyllningen ska inte vara vattnig, så låt vattnet koka bort. Det tar ca 10 minuter men tiden beror på vilka äpplen och vilken kastrull man har. Låt svalna.

3. Blanda samtliga ingredienser till degen. Tryck ut hälften i en bakpappersklädd långpanna ca 30x40 cm, ställ i kylen.

4. Sätt ugnen på 175 grader, vanlig ugn. Grädda botten tills den börjar få färg, ca 20 minuter. Låt svalna.

5. Fördela äppelfyllningen på botten, smula resterande deg över. Grädda mitt i ugnen tills ytan fått en gyllene färg, det tar ca 30 minuter.

6. Låt svalna, skär i bitar. Servera som fikakaka eller som dessert med vaniljglass eller vispad grädde/vaniljsås.

Tips

Strö 1–2 dl hackade cashewnötter eller mandel ovanpå fyllningen.

Använd färdiga pepparkakskryddor som smaksättning i fyllningen. Jag gillar också att ta i någon tesked kardemumma.

Dela det här receptet med dina vänner!