Kantarellpaj med brie
Tillagningstid:
Publicerat:
2017-08-21Tillagningstid:
En underbar paj där vår finaste svamp får extra kick av brieosten. Kan lagas i förväg och ljummas i 70-gradig ugn inför servering. Lagom som varmrätt för fyra.
Ingredienser
6–7 portioner
Pajdeg
- 2 ½ dlvetemjöl
- 1 krmsalt
- 125 gkylskåpskallt smör i tärningar
- 2 mskiskallt vatten
Fyllning
- 300-400 gkantareller
- 1rödlök
- 2 msksmör till stekning
- 1-2 krmsalt
- 1 krmnymalen vitpeppar
- 1 tsktorkad timjan
- 150-200 gbrieost
- 2ägg
- 2 dlmellangrädde
- 3-4 mskhackad gräslök
Servering
- blandad grönsallad
Så lagar du
1. Blanda hastigt mjöl, salt och smör, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och kör snabbt ihop till en deg. Låt vila kallt minst en halvtimme.
2. Rensa svampen, dela de stora. Finhacka löken. Fräs lök och svamp i smör tills vätskan kokat in, krydda med salt, peppar och timjan.
3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant ca 22 cm, nagga botten. Förgrädda i ugn på 200 grader i ca 10 minuter, ta ut och höj värmen till 225 grader.
4. Fördela svamp och lök i pajskalet. Skiva brien och lägg ovanpå. Vispa ihop ägg och grädde, tillsätt gräslöken och häll över det hela.
5. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter tills äggstanningen stannat och pajen har fin färg. Ta ut och låt pajen sätta sig 5–10 minuter innan du serverar med sallad.
Dryckestips
Vitt vin:
Boschendal Brut Chardonnay Pinot, Sydafrika
Nr 7889, 109 kr
Lamglois Crémant de Loire Brut, Frankrike
Nr 7404, 139 kr
Palmer & Co Brut Reserve, Frankrike
Nr 7372, 259 kr
2008 Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs, Frankrike
Nr 7592, 319 kr
Louis Roederer Brut Premier, Frankrike
Nr 7602, 419 kr
Alkoholfritt:
Billabong Sparkling, Australien
Nr 1945, 58 kr