Kantarellpaj med brie

Kantarellpaj med brie

Publicerat:

Tillagningstid:

En underbar paj där vår finaste svamp får extra kick av brieosten. Kan lagas i förväg och ljummas i 70-gradig ugn inför servering. Lagom som varmrätt för fyra.

Ingredienser

6 - 7portioner

Pajdeg

  • 2 ½dl
    vetemjöl
  • 1krm
    salt
  • 125g
    kylskåpskallt smör i tärningar
  • 2msk
    iskallt vatten

Fyllning

  • 300-400g
    kantareller
  • 1
    rödlök
  • 2msk
    smör till stekning
  • 1-2krm
    salt
  • 1krm
    nymalen vitpeppar
  • 1tsk
    torkad timjan
  • 150-200g
    brieost
  • 2
    ägg
  • 2dl
    mellangrädde
  • 3-4msk
    hackad gräslök

Servering

  • blandad grönsallad

Så lagar du

1. Blanda hastigt mjöl, salt och smör, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och kör snabbt ihop till en deg. Låt vila kallt minst en halvtimme.

2. Rensa svampen, dela de stora. Finhacka löken. Fräs lök och svamp i smör tills vätskan kokat in, krydda med salt, peppar och timjan.

3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant ca 22 cm, nagga botten. Förgrädda i ugn på 200 grader i ca 10 minuter, ta ut och höj värmen till 225 grader.

4. Fördela svamp och lök i pajskalet. Skiva brien och lägg ovanpå. Vispa ihop ägg och grädde, tillsätt gräslöken och häll över det hela.

5. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter tills äggstanningen stannat och pajen har fin färg. Ta ut och låt pajen sätta sig 5–10 minuter innan du serverar med sallad.

Dryckestips

Vitt vin:
Boschendal Brut Chardonnay Pinot, Sydafrika
Nr 7889, 109 kr

Lamglois Crémant de Loire Brut, Frankrike
Nr 7404, 139 kr

Palmer & Co Brut Reserve, Frankrike
Nr 7372, 259 kr

2008 Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs, Frankrike
Nr 7592, 319 kr

Louis Roederer Brut Premier, Frankrike
Nr 7602, 419 kr

Alkoholfritt:
Billabong Sparkling, Australien
Nr 1945, 58 kr

Dela det här receptet med dina vänner!