Karamelliserad rödlökstarte med squash och getost

Smördegsflarn.

Publicerat:

Tillagningstid:

En lättgjord och lättgillad rätt, där vi tar vara på det goda ur grönsakslandet. Är ni många runt bordet – gör flera, de kan förberedas fram till andra gräddningen.

Ingredienser

3 - 4portioner

  • 1st
    rulle färsk smördeg
  • 1st
    ägg till pensling
  • 50g
    smör
  • 3st
    stora rödlökar eller 2 knippen färsk röd lök
  • 2krm
    salt
  • 2msk
    balsamvinäger
  • 1
    liten squash
  • 100-150g
    getost

Servering

  • blandad sallad
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200°. Rulla ut smördegen med sitt papper på en plåt, pensla generöst med uppvispat ägg. Pricka ev degen på några ställen. Grädda den mitt i ugnen ca 10 minuter, tills den puffat upp och fått ljust gyllene färg.

2. Under tiden, smält smöret på medelvärme i en stekpanna. Ansa och strimla löken tunt. När smöret börjar bubbla, tillsätt lök och salt, stek vidare på medelvärme ca 10 min. Rör om då och då.

3. Tillsätt balsamvinägern och låt puttra 6-8 min till, tills löken blir lätt karamelliserad.

4. Skölj squashen, skär den i tunna remsor med osthyvel. Varva lök och squash på degen, toppa med smulad getost. Grädda 8-12 min tills osten smält, passa så inte degen blir för mörk. Låt svalna lite innan tarten bjuds med sallad och kryddor.

Dryckestips:

2016 Mont-Redon Côtes-du-Rhône Blanc, Frankrike

Nr 2813, 110 kr

eller

2016 Domaine Vico Sciaccarellu Rosé, Frankrike

Nr 2178, 99 kr

Alkoholfritt

Nils Oscar Alkoholfri, Sverige

Nr 1909, 15:90 kr/33 cl

Dela det här receptet med dina vänner!