Karamelliserad rödlökstarte med squash och getost
Publicerat:
2017-07-11Tillagningstid:
Ingredienser
3 - 4portioner
- 1strulle färsk smördeg
- 1stägg till pensling
- 50gsmör
- 3ststora rödlökar eller 2 knippen färsk röd lök
- 2krmsalt
- 2mskbalsamvinäger
- 1liten squash
- 100-150ggetost
Servering
- blandad sallad
- flingsalt
- nymalen svartpeppar
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 200°. Rulla ut smördegen med sitt papper på en plåt, pensla generöst med uppvispat ägg. Pricka ev degen på några ställen. Grädda den mitt i ugnen ca 10 minuter, tills den puffat upp och fått ljust gyllene färg.
2. Under tiden, smält smöret på medelvärme i en stekpanna. Ansa och strimla löken tunt. När smöret börjar bubbla, tillsätt lök och salt, stek vidare på medelvärme ca 10 min. Rör om då och då.
3. Tillsätt balsamvinägern och låt puttra 6-8 min till, tills löken blir lätt karamelliserad.
4. Skölj squashen, skär den i tunna remsor med osthyvel. Varva lök och squash på degen, toppa med smulad getost. Grädda 8-12 min tills osten smält, passa så inte degen blir för mörk. Låt svalna lite innan tarten bjuds med sallad och kryddor.
Dryckestips:
2016 Mont-Redon Côtes-du-Rhône Blanc, Frankrike
Nr 2813, 110 kr
eller
2016 Domaine Vico Sciaccarellu Rosé, Frankrike
Nr 2178, 99 kr
Alkoholfritt
Nils Oscar Alkoholfri, Sverige
Nr 1909, 15:90 kr/33 cl